Dossier vierde groenpool rond Gent opnieuw opgestart

Vliegveld wordt wonderwoud

Het zogenaamde Oud Vliegveld in Oostakker en Lochristi, dat na het Parkbos, de Gentbrugse Meersen en de Vinderhoutse Bossen de vierde groenpool rond Gent moet worden, zal in totaal 200 hectare groot zijn en ingericht worden als een ‘wonderwoud.’ Het dossier is na jaren van impasse onlangs opnieuw opgestart. In 2025 zou al een eerste gedeelte kunnen zijn ingericht

De benaming  ‘Oud Vliegveld’ in Oostakker-Lochristi verwijst naar de plannen uit de jaren 50 om in het gebied een regionale luchthaven aan te  leggen. Die plannen werden uiteindelijk opgeborgen, maar het terrein was ondertussen wel opgespoten met zand uit het Sifferdok en het Rodenhuizedok.


Het gebied is meer dan 100 hectare groot en ligt voor het grootste deel op het grondgebied van Lochristi, en een deel, met onder meer een visput, op het grondgebied van Oostakker, vlak bij Volvo. Het gebied sluit ook aan bij het crematorium Westlede in de Smalle Heirweg.
”Eerlijke discussie”
De groenpool zal in totaal 200 hectare groot worden. Daarvoor moeten nog zo’n 100 hectare aansluitende akkers en weilanden worden verworven. Volgens Natuurpunt houdt het gemeentebestuur van Lochristi de uitvoering van de groenpool tegen om de belangen van de land- en tuinbouwers te vrijwaren.  Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) ontkent dat. “Wij hebben geen bezwaar tegen de inrichting van de groenpool. Het enige dat wij vragen, is dat men alle betrokken land- en tuinbouwbedrijven op een correcte manier in beeld brengt, met hun behoeften en uitbreidingsmogelijkheden. Dat is de enige manier om daarna een eerlijke en onbevooroordeelde discussie te voeren.”


In 2010 liet de overheid al een voorstudie maken over de bestemming van het Oud Vliegveld na de stopzetting van de zandwinning. Daaruit bleek een grote voorkeur voor een natuurgebied. Vijf jaar later kwam er een ontwerpwedstrijd. 


Het Agentschap Natuur en Bos bevestigt dat het dossier  heeft stilgelegen. Het ontwerpbureau Buur, dat destijds werd geselecteerd om een voorstelling van de invulling te doen, zegt dat het dossier nu is heropgestart. “Nu moeten zo snel mogelijk alle partners weer rond tafel zitten”, klinkt het daar.
Akkoord met landbouwers
In het voorontwerp kiest Buur voor een aanleg die verder gaat dan een traditioneel landschapspark en veeleer in de richting gaat van een ‘wonderwoud’ waar de bezoeker zich permanent verwondert over de wisselwerking tussen ondergrond, water en natuur. Aan de rand van het hele gebied voorziet men wel in de mogelijkheid om een ‘zoomgebied’ aan te leggen, waar een vorm van zachte recreatie, zoals fietsen en wandelen mogelijk is.


Een concrete timing voor de realisatie van dit project kan men bij het Agentschap Natuur en Bos nog niet geven, maar het zal nog minstens vier jaar duren voor alle voorbereidende dossiers in orde zijn. Ondertussen kan de zandwinning nog een tijdje doorgaan en moet het Agentschap Natuur en Bos met de landbouwers van wie de grond aan het gebied grenst tot een regeling komen. Tegen 2025 zou het gedeelte Oud Vliegveld (de 100 hectare waar zowel de visvijver als het zandwinningsgebied gelegen zijn)  kunnen zijn aangelegd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio