Marie-Christine van de Gentse pannenkoekenhuisjes is overleden

Marie-Christine van de Gentse pannenkoekenhuisjes is overleden

Marie-Christine Rogiest was een begrip in Gent: jong en oud, bekend en minder-bekend kwam in haar Gwenola pannenkoeken eten. Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Marie-Christine Rogiest, de zaakvoerster van de twee bekende Gentse pannenkoekenhuizen Gwenola, is dinsdagochtend overleden. Dat is vernomen bij familie. Ze zou op 23 augustus zeventig geworden zijn.

Marie-Christine Rogiest was een lokaal monument in Gent. Al in 1963 nam ze als 14-jarig meisje samen met haar vader Marcel een Bretoense zaak over, toen nog met allerlei sier- en kunstvoorwerpen. Boven werden Bretoense pannenkoeken gebakken, geserveerd in traditionele klederdracht.

Vijftien jaar later nam Marie-Christine het roer en het geheime recept van haar vader zelf in handen en werden de bekende pannenkoeken het centrale punt van Gwenola. Meer dan een halve eeuw later zijn de twee pannenkoekenhuisjes nog altijd een begrip in Gent.

Haar filosofie, zoals ze in 2010 zelf vertelde aan De Gentenaar, was: “een eerlijk product tegen een scherpe prijs”. “Verse boter. Twee keer per dag verse deeg. En als de mensen een pannenkoek met Grand Marnier vragen, krijgen ze er een met Grand Marnier, en niet met wat iets dat er een beetje op trekt. De mensen moeten zich hier thuis voelen. En het personeel moet hier ook graag werken.”

De laatste jaren stond Marie-Christine bekend als een van de felste tegenstanders van het nieuwe circulatieplan. Net als in de jaren ‘90, toen ze zich verzette tegen het vorige mobiliteitsplan, aarzelde ze ook dit keer niet om mee aan de deur van het stadhuis te komen protesteren en onvermoeibaar handtekeningen in te zamelen voor een referendum. Ze was ook lange tijd actief bij Unizo in Gent.

De laatste maanden ging het minder goed. De Café Chantants in Gwenola, een populaire traditie tijdens de Gentse Feesten, konden niet doorgaan en de twee zaken hielden voor het eerst de deuren dicht tijdens de Feesten. Dinsdag kwam het slechte nieuws.

De twee Gwenola-vestigingen zijn ondertussen weer geopend. "Zoals Marie-Christine wou", zegt het personeel. Op sociale media uiten honderden Gentenaars dinsdagavond hun medeleven aan de familie en aan het pannenkoekenhuisje van Marie-Christine.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio