ATLETIEKWKLONDEN - Bashir Abdi via Font Romeu naar Londen

“Finale van zaterdag halen”

“Finale van zaterdag halen”

Bashir Abdi raakte op de Spelen in Rio niet door de reeksen van de 5.000 meter. Daarin hoopt hij nu wel te slagen. Foto: Photo News

Gent -

Vandaag is de beurt aan Bashir Abdi om zijn intrede te doen in het Londense olympische stadion. De Gentenaar, die in Font Romeu de laatste hand aan zijn voorbereiding legde, hoopt om de finale van de 5.000 meter te bereiken.

Bashir Abdi was al vroeg op het seizoen aan de voorbereidingen van het WK begonnen. Zo trok de 28-jarige Gentenaar traditiegetrouw op stage naar Ethiopië, waar hij zich niet alleen inliet met zijn eigen conditie.

“Ik kon niet langer toezien hoe de droogte ginds zo nefast was voor mensen en dieren. Ik heb toen besloten om ter plaatse de voedselbedeling te coördineren en onder meer in mijn thuishaven samen met de mensen van Racing Gent een Somalische avond te organiseren”, luidde het.

Einde mei was Abdi dan klaar voor zijn eerste grote pistemeeting. Het doel was om op de 5.000 meter de limiet voor het WK te pakken. In het Amerikaanse Eugene slaagde hij met een tijd van 13'16"74 knap in zijn opzet. De wedstrijd werd er gewonnen door de Brit Mo Farah, een van zijn beste trainingsmaatjes die enkele dagen geleden de wereldtitel op de 10.000 meter in de wacht sleepte. Daarna werd weer een andere en geliefde trainingsplaats opgezocht: Font Romeu, hoog in de Pyreneeën. In de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder kwam Abdi nog eens op eigen bodem in actie. In de pletsende regen liet hij met 13'11"87 een nog betere chrono dan in Oregon optekenen. “Ja, die regen was niet aan mij besteed. Geef mij maar de warmte”, klonk het na afloop. “Ik kan zeker nog beter.” De gewezen Somaliër hield aan zijn optreden nog de Trofee Paul Eerdekens voor de beste Belgische prestatie over.

Na de wedstrijd reisde Abdi opnieuw naar Font Romeu om de laatste hand aan zijn conditie te leggen en vandaag om 21 uur in Londen optimaal aan de start van de reeksen van de 5.000 meter te staan. “Ik hoop in de tweede reeks te kunnen lopen, dan kan ik me baseren op de verliezende tijden van de eerste reeks om de finale van zaterdag te kunnen halen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio