Buurtbewoners hekelen De Lijn: “Grootouders uit de buurt staan klaar om de bussen te vervangen”

Buurtbewoners hekelen De Lijn: “Grootouders uit de buurt staan klaar om de bussen te vervangen”

Tania Gevaert aan de bushalte die wordt afgeschaft. Ze hoopt dat De Lijn voor een betere oplossing zal zorgen. Foto: pdz

Zottegem / Zwalm -

Busreizigers in Zwalm en Zottegem zijn misnoegd omdat vervoersmaatschappij De Lijn nog niet liet weten welke alternatieve routes zullen gelden tijdens de werken aan de Zottegemsesteenweg (N454). Vooral de onzekerheid over afgeschafte bushaltes veroorzaakt ongenoegen.

“Dat de Zottegemsesteenweg eindelijk wordt aangepakt, is uiteraard een goede zaak, maar dat wil niet zeggen dat er niet omzichtig moet worden omgesprongen met alternatieve routes”, vindt buurtbewoonster Tania Gevaert uit Zwalm. Ze woont aan de Boekelbaan, in het verlengde van het kruispunt Den Os waar ook de Zottegemsesteenweg op uitkomt.

“De werken zullen meer dan een jaar duren, dan verwacht je toch een zorgvuldige mobiliteitsplanning voor de omwonenden”, vindt Tania. “De Lijn heeft nog met geen woord gerept over alternatieve routes terwijl het Agentschap Wegen en Verkeer op zijn website vermeldt dat quasi alle haltes in de buurt afgeschaft worden.”

Zorgen

Ook burgemeester Jenne De Potter (CD&V) van Zottegem maakt zich zorgen. “Ik heb De Lijn gevraagd om zo snel mogelijk te communiceren over de alternatieve routes, over de stopplaatsen die zullen geschrapt worden én over de extra stopplaatsen”, zegt hij.

De woordvoerder van De Lijn Oost-Vlaanderen, Davy Van Swael, geeft aan dat het ontbreken van de communicatie te wijten is aan het vroegere inplannen van de werken. Die beginnen op 16 augustus in plaats van, zoals gepland, op 29 augustus.

Verwarring vermijden

“Onze alternatieve routes en planning voor de stopplaatsen zijn al een tijd klaar, maar we hebben de gewoonte pas twee weken voor het begin van de werken aanplakbiljetten aan de bushaltes te hangen en de routeplanners op onze site aan te passen. Zo willen we verwarring vermijden. Doordat de werken vroeger beginnen, zijn we verplicht een nieuwe planning op te maken, want de werken aan de Zottegemsesteenweg zullen nu tot 29 augustus tegelijk verlopen met de werken aan de Boekelbaan.”

Het lijkt er dus op dat De Lijn na 29 augustus de oorspronkelijke alternatieve routes zal gebruiken, maar die zijn voor sommige buurtbewoners niet goed uitgewerkt. “Hopelijk komen ze erop terug”, vindt alvast Tania Gevaert.

Vijf kilometer verder

“De dichtstbijzijnde halte zou dan vijf kilometer verder liggen dan de halte die nu voor onze deur ligt. In schoolperiodes stappen hier tien kinderen op, we zijn dus lang niet de enige de met problemen opgezadeld worden. Enkele grootouders gaan er al vanuit dat zij minstens anderhalf jaar De Lijn zullen vervangen, met personenvervoer.”

Burgemeester Karen De Colfmacker (Open VLD) van Zwalm schreef gisteren, dinsdag, een mail naar De Lijn, met de vraag om snel duidelijkheid te scheppen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees