Ouders steunen uitbaatster crèche die gesloten werd na klachten over mishandeling: “Ik vertrouw haar 200 procent, ook al blijkt de crèche een zogenaamd horrorhuis”

Nicolas Declerck wil met een delegatie van ouders naar de rechtbank gaan om uitbaatster Darline S. (kleine foto) te steunen. Foto: pma

Waregem -

Het bericht dat Kinderhotel Cococinelle voorlopig gesloten wordt, maakt veel reacties los bij ouders. Een ouder neemt het in een open brief op voor ‘tante Co’ en heeft er geen probleem mee dat zijn kind in zeep moest bijten en dat zijn mond werd dichtgeplakt. Iemand anders is zelfs van plan om met een delegatie naar de rechtbank te trekken om de onthaalmoeder te steunen.

Fabrice Dezwarte richtte zich gisteren in een open brief op Facebook tot Kind en Gezin. Zijn kind verbleef van 2010 tot nu in Kinderhotel Cococinelle. Hij vindt het niet kunnen dat de ouders niet eerder werden ingelicht over de klachten, die zwaar genoeg zijn om de opvang te sluiten. “Dit probleem moest al in 2011 aangepakt geweest zijn”, schrijft hij.

Dezwarte blijft achter de onthaalmoeder staan.“Mijn kind ging naar daar in 2010 als baby, de feiten zijn gestart in 2011, en nu, in 2017, worden we pas op de hoogte gebracht. Als alles klopt, is het toch een schande dat wij als ouders niet vroeger werden ingelicht. Ook vandaag nog vertrouw ik ‘Tante Co’ 200 procent, ook al blijkt het een zogenaamd horrorhuis. Ze hanteert een ouderwetse opvoeding, streng maar rechtvaardig. Mijn kind heeft in zijn jongere jaren een kindje in de arm gebeten en als straf moest hij zijn tandjes in een stukje zeep zetten. Die sanctie werd me zelfs telefonisch vooraf meegedeeld en als ouder was ik het daar mee eens. ‘Hij zal er niet van doodgaan en kan eruit leren’, zei ik haar. Als vijfjarige heeft hij er eens de boel op stelten gezet. Om te lachen heeft ze toen kinderplakband op zijn mond gedaan. Dat is geen folterpraktijk, maar ludiek en educatief. Veel ouderparen hebben een positieve ervaring met Cococinelle, het is er geen Dutrouxhorrorhuis.”

Met ouders naar het gerecht

Op zijn Facebookbericht kwamen uiteenlopende reacties. Verschillende ouders getuigen dat ze hun kind er weggehaald hebben omdat het blauwe plekken had, het gedwongen werd te eten en te drinken of omdat ze vingerafdrukken in het gezicht hadden.

Leen Du Bois van Kind en Gezin begrijpt de commotie. “De klachten die wij binnenkregen, waren niet van die aard om te sluiten. De zorginspectie is er langsgeweest, er zijn gesprekken geweest met de uitbaatster en ze heeft toen ingezien dat bepaalde zaken niet konden. Ze heeft zich aangepast. Pas eind juli 2017 werden we op de hoogte gebracht van alle aanklachten, en gezien de ernst van die feiten hebben we de zaak geschorst. De klachten die we zelf gekregen hebben tussen 2011 en 2016 waren toen niet van die aard om te sluiten, die in het dossier zijn dat wel. We gaan nu de volledige gerechtelijke procedure afwachten en stap voor stap kijken welke maatregelen we eventueel moeten nemen. Kinderen op zeep doen bijten en hun mond afplakken met plakband zijn voor ons geen pedagogisch verantwoorde zaken, die kunnen we niet tolereren.”

Nicolas Declerck, wiens kinderen enkele jaren geleden door ‘Tante Co’ werden opgevangen, denkt er intussen aan om op 27 september met een delegatie ‘positievelingen’ naar de rechtbank te trekken om ‘Tante Co’ te steunen. “Tante Co was een heel goede opvang, eerlijk, oprecht en kordaat. Sommige kinderen hebben dat nodig of kunnen dat gebruiken”, zegt hij. “Het zal geen probleem zijn om vlot tien ouders op te trommelen die met mij willen meegaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees