Kom erbij: hun betoging vraagt aandacht voor een klein maar cruciaal diertje

Kom erbij: hun betoging vraagt aandacht voor een klein maar cruciaal diertje

Galeriehouder ­Anthony Van Renterghem (links) en Louis De Cordier namen het initiatief. Foto: fvv

Gent -

Niet schrikken als u donderdag een stoet imkers tegen het lijf loop tin de binnenstad. Met een stille imkersmars wil kunstenaar Louis De Cordier de Gentenaars ertoe aanzetten bijen te helpen.

“We zijn bezorgd over de toestand van de bijen. Het is belangrijk dat we voorkomen dat bijenpopulaties massaal uitsterven. Daarom willen we mensen anders laten nadenken, bijvoorbeeld over welke planten ze in hun tuin zetten: bijvriendelijke of niet.”

Kunstgalerie Carrington is een nieuwkomer in de Burgstraat, in het voormalige veilinghuis DVC. Ze pakt meteen uit met een stunt: donderdag houdt ze samen met imkersverenigingen een stille mars door de binnenstad. Het idee komt van kunstenaar Louis De Cordier, een Belg die in Spanje een conservatieproject heeft opgezet voor oude bijenrassen. Om de problematiek aan te kaarten, heeft hij momenteel een expositie lopen in Carrington. In Oostende bouwde hij vorig jaar nog een gigantische bijenkorf met zandzakken.

Aandacht trekken

“Het wordt een serene, stille tocht door de binnenstad”, zegt galeriehouder ­Anthony Van Renterghem . “Het idee is om aandacht te trekken. Mensen kunnen hun steentje bijdragen. Er zijn elk jaar minder en minder bijen. Maar ze zijn een cruciale link in onze voedselketen. Zonder hen stort onze voedselvoorziening in elkaar.”

Imkers die willen aansluiten, zijn welkom. De mars vertrekt bij de galerie en eindigt daar na 30 minuten weer. Ter plaatse geven De Cordier en anderen uiteenzettingen.

INFO

Bee Master Walk, donderdag om 11 uur, Carrington, Burgstraat 18.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio