Reiskosten Europese Commissie publiek: Thyssen declareerde meeste missies (waaronder nieuwjaarsrecepties)

Reiskosten Europese Commissie publiek: Thyssen declareerde meeste missies (waaronder nieuwjaarsrecepties)

Foto: BELGAIMAGE

Voor het eerst heeft de Europese Commissie haar reiskostennota’s vrijgegeven. Het duurste reisje bedroeg ruim 75.000 euro voor een bezoek van amper drie dagen. Een ander opvallend gegeven is dat Belgisch eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) het hoogste aantal missies indiende. Zeven daarvan waren nieuwjaarsrecepties van haar eigen partij.

Na heel wat getouwtrek kreeg de Spaanse ngo Access Info Europe, op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, een aantal reiskostennota’s van de Europese Commissie in handen. Het gaat om de financiële verslagen van officiële missies van de 28 eurocommissarissen in de maanden januari en februari 2016. Knack zag de documenten in en analyseerde ze.

Reiskosten Europese Commissie publiek: Thyssen declareerde meeste missies (waaronder nieuwjaarsrecepties)
Eurocommissaris Federica Mogherini. Foto: AFP

In de eerste twee maanden van 2016 voerden de eurocommissarissen in totaal 261 officiële missies uit in 49 landen. In 60 procent van de gevallen duurden de bezoeken niet langer dan twee dagen. De kosten van die missies bedroegen bij elkaar 492.249 euro, oftewel gemiddeld 8.790 euro per eurocommissaris per maand. De leden van de Europese Commissie blijken geen buitensporige hotelovernachtingen erop na te houden. In de genoemde periode sliepen de 28 eurocommissarissen 467 keer in het buitenland. Veel overnachtingen kostten niet meer dan 200 euro. Bij slechts vijf missies werd er meer dan 500 euro betaald voor een hotelkamer. De duurste overnachting, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, kostte 629 euro.

Duurste missie

De duurste missie staat op naam van Italiaans eurocommissaris Federica Mogherini. Zij trok in drie dagen tijd van Brussel naar Azerbeidzjan en Armenië en weer terug met een gecharterd vliegtuig, een zogeheten luchttaxi. Dat kostte maar liefst 75.118 euro. Het gebruik van een luchttaxi wordt volgens de gedragscode van de Europese Commissie toegestaan vanwege veiligheidsredenen, wanneer er geen commerciële vluchten beschikbaar zijn of wanneer die niet passen in de agenda van de eurocommissaris. Mogherini kon door een vliegtuig te charteren het maximaal aantal ontmoetingen bijwonen.

Thyssen diende het hoogste aantal missies in

Reiskosten Europese Commissie publiek: Thyssen declareerde meeste missies (waaronder nieuwjaarsrecepties)
Marianne Thyssen. Foto: AFP

Belgisch eurocommissaris Marianne Thyssen diende reiskostennota’s in voor de meeste missies, namelijk zestien stuks. In zeven gevallen ging het daarbij om nieuwjaarsrecepties: ‘Nationale nieuwjaarsreceptie CD&V in Antwerpen’, ‘CD&V nieuwjaarsontbijt in Ninove’, ‘Séances de voeux Conseil Economique et Social de Wallonie, Liège’, ‘CD&V nieuwjaarsreceptie (Veerle Heeren)’, ‘Nieuwjaarsreceptie Lubbeek’, ‘Nieuwjaarsreceptie in Westerloo - Kristof Welters’ en ‘Mission “Afdeling” in Wuustwezel’. De gedeclareerde kosten voor die zeven missies waren in totaal 230 euro.

Volgens haar woordvoerder is het niet vreemd dat de Europese Commissie opdraait voor reiskosten naar nieuwjaarsrecepties van Thyssens eigen partij. “Voor werkgerelateerde missies buiten Brussel wordt Eurocommissarissen gevraagd een missieaanvraag in te vullen. Ze krijgen daarvoor een dagvergoeding die wordt berekend in functie van de duur van de missie.” Het gaat daarbij om 19,32 euro voor missies van zes uur of minder en 48,30 euro voor missies die zes tot twaalf uur duren.

“Lid zijn van de Europese Commissie is een politieke functie”, klinkt het verder. “Evenementen bijwonen maakt integraal deel uit van de job. Commissarissen zijn overal ter wereld ambassadeurs van Europa, ook in hun thuisland.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees