Jan Bakelants wilde graag de Giro rijden maar haakt nu al af: “Dan hoeft het echt niet meer, dit is wraakroepend”

Jan Bakelants wilde graag de Giro rijden maar haakt nu al af: “Dan hoeft het echt niet meer, dit is wraakroepend”

Foto: BELGA

Jan Bakelants is allesbehalve happy. De Belgische renner van AG2R wilde volgend jaar graag de Ronde van Italië rijden maar stapt nu af van die plannen. De Giro vertrekt namelijk in Israël en dat begrijpt Bakelants niet. “Dan hoeft het echt niet meer”, zei hij bij Sporza.

De Giro 2018 start met een tijdrit in Jeruzalem, daarna volgen nog twee ritten in Israël. “Ik was verrast dat het effectief zal gebeuren Er waren wel geruchten, maar in het verleden zijn er ook al wilde verhalen geweest over een start in New York of Japan. Of ik zin heb in die trip? Niet echt. Ik had wel zin om nog eens de Giro te rijden, maar als het in Israël is, hoeft het voor mij al niet echt meer. Het kan misschien een mooi land zijn, maar volgens mij is het toch niet echt een uitstekend fietsland. Dus op voorhand zeg ik, liever niet,” aldus Bakelants.

“De organisatie zal zelf heel wat materiaal moeten aanslepen”, weet Bakelants. “Je hebt je eigen materiaal niet en kan je normale modus operandi niet toepassen. Ploegen kunnen bijvoorbeeld hun eigen volgwagens niet meenemen. Het stoort me ook al langer dat er vooraf geen enkele ploeg of renner geconsulteerd wordt: ziet het peloton zo’n oversteek wel zitten? Dat is wraakroepend.”

Bakelants reed tot nu toe drie keer de Giro, de laatste keer was echter in 2012. Hij werd toen 34e in het eindklassement. De voorbije vijf seizoenen koos hij telkens voor de Tour de France en in 2016 pakte hij ook de Vuelta erbij.

Corrigeer