Ophef over kap van zes populieren: “Dat zijn monumenten, daar blijf je af”

Ophef over kap van zes populieren: “Dat zijn monumenten, daar blijf je af”

Olivier Tjon (achteraan) met medestanders Mieke Lammens (vlnr.), Nathalie, Paule Dhont en bakker De Waele: “Wij voelen ons bij de neus genomen.” Foto: lieven van assche

Gent -

Inwoners van Drongen hebben het moeilijk met de geplande kap van enkele monumentale populieren nabij het Drongenplein. De bomen moeten wijken voor de vernieuwing van het dorpsplein.

Het zag ernaar uit dat de geesten in Drongen eindelijk klaar waren voor de grote heraanleg van het dorpsplein. Na de zomer beginnen de werken. Maar nieuwe simulatietekeningen die net voor de vakantie zijn geïnstalleerd bij het Drongenplein, wekken opnieuw ophef.

Op een van de simulaties is te zien dat de zes hoge populieren aan de Pontbrug verdwijnen. “Dat is ons nooit gezegd”, zegt Olivier Tjon, die in Drongen woont. “Veel bewoners zien dat niet zitten. We voelen ons bij de neus genomen. Allez, zulke monumenten van bomen, die hak je toch niet zomaar om?”

Mini-Graslei

De heraanleg van het centrale plein van Drongen liep zes jaar geleden al eens spaak na fel protest van bewoners. De voorbije jaren stak de Stad veel geld en tijd in het uittekenen van het nieuwe plein samen met de Drongenaars. Met wat vallen en opstaan werd een consensus bereikt en een plan opgemaakt.

Dat er parkeerplaatsen wegmoeten, daar kan een deel van de bewoners zich niet bij neerleggen. “Maar daar gaat het ons niet om”, zegt Tjon.

Ophef over kap van zes populieren: “Dat zijn monumenten, daar blijf je af”
Op deze simulatietekening is te zien dat maar één grote boom zou blijven staan bij de Pontbrug. Foto: stad gent

“Aan de Pontbrug worden verlaagde oevers aangelegd, een soort mini-Graslei. Niet slecht, maar om dat te kunnen doen, moeten de populieren weg. Dat zou vree triestig zijn. Voor ons zijn ze even sterk verbonden met Drongenplein als de abdij en de kerk. Ze zijn de toegangspoort tot de Assels. Waarom niet twee vierkante meter beton minder gieten en ze laten staan?”

Het schrappen van de bomen is af te leiden uit de ontwerpplannen die dit voorjaar werden gelanceerd. “Maar volgens een van mijn buren, die alle infomomenten heeft gevolgd, is dat nooit ter sprake gekomen”, zegt Tjon. Op oudere plannen uit 2014 lijken de bomen wel nog aanwezig te zijn.

“Ze staan te dicht bij elkaar”

Schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) zegt dat de plannen zijn gebaseerd op een advies van de Groendienst. “Die dienst vroeg om de bomen uit te dunnen omdat ze te dicht bij elkaar stonden. Wij hebben gewoon rekening gehouden met hun verzuchtingen.”

Bij de Groendienst kon door vakantie gisteren geen duidelijkheid worden gegeven. Aan Drongenplein klinkt de hoop dat de populieren nog te redden vallen. “Aan de Begijnhoflaan heeft men zich ook verzet tegen het kappen van bomen. Die staan er toch ook nog?”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio