OdeGand verjaart: extra, gratis ouvertureconcert op de Graslei

OdeGand verjaart: extra, gratis ouvertureconcert  op de Graslei

Veerle Simoens (links) en Barbara Stevens mochten eerder dit jaar vernemen dat lezers van De Gentenaar en een vakjury hun evenement OdeGand verkozen tot Strafste Gentenaar 2016 Foto: David Van Hecke

Gent - OdeGand, al veertien jaar lang het openingsspektakel van Gent Festival van Vlaanderen en bij uitbreiding van het culturele najaar in Gent, pakt dit jaar uit met een dubbele verrassing. Op vrijdag 15 september wordt op de Graslei een gratis ouvertureconcert gehouden. OdeGand zelf is voor zaterdag 16 september.

OdeGand is niet langer de echte opener van Gent Festival van Vlaanderen, maar heeft plaats op zaterdag 16 september. Dat is één week nadat de muzikale festiviteiten op zondag 10 september al met Parklife in gang gezet zijn. Maar OdeGand, dat dit jaar door de lezers van De Gentenaar verkozen werd tot Strafste Gentenaar, zet de kers op de jubileumeditie door ook op vrijdagavond 15 september een gratis ouvertureconcert te organiseren op het water en aan de Gras- en Korenlei.

"We willen daarmee de Gentenaars bedanken voor de steun die we van hen kregen" aldus Barbara Stevens en Veerle Simoens, het vrouwelijk duo dat aan de top van Gent Festival van Vlaanderen staat, donderdagmiddag op een persconferentie in Hotel 1898 The Post, dat binnenkort de eerste gasten ontvangt.

Voor de rest houden de organisatoren vast aan de succesformule van OdeGand. Overdag, tussen 13u30 en 18u15 vinden op 15 verschillende binnenlocaties in de stad meer dan 50 concerten plaats. De meeste van die concerten worden drie keer uitgevoerd, zodat het publiek een eigen route kan samenstellen. Het publiek kan, als het dat wil, zich van het ene naar het andere concert verplaatsen met bootjes. Een  betalende dagpas geeft toegang tot alle namiddagconcerten en het gebruik van de bootjes, en kost 28 euro. Van de 10.000 tickets waren er begin augustus al 8.700 verkocht.

Gratis

Maar OdeGand laat zich op zaterdag 16 september ook horen en zien in de binnenstad: onder de stadshal en op het Sint-Baafsplein vinden gratis openluchtconcerten plaats, met ondermeer De Ledebirds en hun dansers. Ook het slotspektakel, vanaf 20u45 aan de Gras- en Korenlei, is gratis. Dit jaar voorziet OdeGand er een optreden van The Swingles, één van de meest virtuoze a capellagroepen van Groot-Brittannië. A capella, dus gebruiken de koorleden enkel hun stem, maar wie hen hoort, krijgt de indruk dat er een orkest aan het spelen is.

Om 22 uur zorgen de Amerikaanse organist Cameron Carpentier en Casco Phil voor het echte slotconcert. Zoals gewoonlijk sluit OdeGand af met een groots vuurwerk. Voor het eerst wordt dat vuurwerk afgeschoten op live muziek met de Music fot the Royal Fireworks van Händel: "Daar droomde ik al lang van", aldus Veerle Simoens, om het vuurwerk te laten plaatsvinden op maat van live gespeelde klassieke muziek."

 

Gratis Ouvertureconcert op het water op vrijdagavond

Bij de 15de editie van OdeGand krijgen de muziekliefhebbers de kans om op vrijdagavond 15 september, op de vooravond van OdeGand dus, al een ouvertureconcert mee te maken. Het concert wordt gespeeld door Casco Phil, The Chambre Orchestra of Belgium. Casco Phil werd opgericht in 2008 als Belgische Kamerfilharmonie en probeert aan het begrip orkest een nieuwe invulling te geven. Naargelang de uitvoering en het concert wordt de samenstelling van maximum 39 musici aangepast. Casco Phil was al twee keer het  huisorkest tijdens Radio Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in de Vlaamse Opera in Gent. Casco Phil zal die vrijdagavond dansbare muziek brengen van Dvorak, Manuel De Falla en Fauré. Dat concert kan meebeleefd worden vanop de bootjes of op de terrassen van de Gras- en Korenlei. Het ouvertureconcert is gratis voor wie het vanop de Gras- en Korenlei bijwoont. Wie iets meer wil, en het concert wil beluisteren vanop een bootje, met een glas bubbels, betaalt  17 euro. 

Tickets en volledige programmatie OdeGand  info op www.odegand.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio