Onderzoek toont aan: eenzaamheid is even ongezond als overgewicht

Onderzoek toont aan: eenzaamheid is even ongezond als overgewicht

Alleen zijn heeft een enorme impact op onze gezondheid, zo blijkt. Foto: Hollandse Hoogte / Katrien Mulder

Wie eenzaam is, heeft de helft meer kans om voor zijn zeventigste te sterven dan iemand met veel sociale contacten. Dat stellen ­Amerikaanse onderzoekers. “Onder de mensen komen is net zo belangrijk als eten en drinken”, zegt psychiater Dirk De Wachter.

Alleen zijn, het heeft een enorme impact op onze gezondheid. Dat blijkt uit twee overkoepelende analyses van 218 studies, waarbij wetenschappers de effecten bij vier miljoen mensen bestudeerden. De resultaten zijn voorgesteld op een conventie van Amerikaanse psychologen, waar ze het hadden over een “wereldwijde epidemie” die net zo’n groot ­risico voor onze gezondheid vormt als obesitas.

Ook psychiater Dirk De Wachter waarschuwt voor de gevaren van eenzaamheid. “Onder de mensen komen is dan ook net zo belangrijk als eten en drinken”, zegt De Wachter. “Als dat wegvalt, raakt dat ons ­lichaam en onze geest. Alleenstaanden blijken zich doorgaans minder goed te verzorgen, minder te sporten, meer te roken en minder gezond te eten. Het gevolg is dat ze vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol. Wie alleen is, heeft ook geen partner die als spiegel kan functioneren en die zegt: Hoe is het met je? of Scheelt er iets?” Dat kan ervoor zorgen dat kwaaltjes minder snel worden ontdekt bij iemand die alleen is.

Opvallend: uit eerder onderzoek van VRT Nieuws blijkt dat het net de jongeren zijn – tussen 18 en 25 jaar – die zich het meest eenzaam voelen. Het blijft dus zeker niet beperkt tot ouderen. Vier op de vijf jongeren voelen zich soms alleen, 1 op de 42 jongeren zegt voortdurend eenzaam te zijn. “Een paradox: we zijn nog nooit zo geconnecteerd geweest met elkaar, via Facebook of e-mail. We hebben online duizenden vrienden, maar we zien ze wel nooit. Eenzaamheid dreigt daarom de belangrijkste ziekte te worden van de nieuwe tijd.”

Corrigeer

NIEUWS