Ga de volgende drie nachten buitenstaan en kijk naar de sterrenregen

Ga de volgende drie nachten buitenstaan en kijk naar de sterrenregen

Foto: AFP

Een tip van weerman Frank Deboosere: zoek de volgende drie nachten een duistere plek in openlucht en geniet van de sterrenregen. “Doe het na middernacht, dan is de kans het grootst. Maar laat eerst je ogen wennen aan de duisternis.”

Ga de volgende drie nachten buitenstaan en kijk naar de sterrenregen
“Zoek de volgende nachten een duistere plek”, zegt Frank Deboosere. Foto: Marc Herremans - Corelio

Vannacht, vrijdagnacht en zaterdag. Dan is het weer spektakel aan het aan firmament. Zoals elk jaar rond 15 augustus maakt de komeet Swift-Tuttle weer haar jaarlijkse passage boven de aarde. Het is een vuile komeet waar constant brokken (meteoren) van losschieten. Die meteoren dringen onze dampkring binnen en verhitten op 100 km boven ons hoofd. Dat geeft een mooi lichtspektakel.

Neem je tijd

“De komende nachten zijn er genoeg periodes met opklaringen te verwachten om de sterrenregen te zien. Ga dus gerust buitenstaan”, zegt Frank Deboosere. “Maar doe het op de duistere plek. In het stad zal je niets zien, daar is te veel lichtpollutie. Zelfs aan de rand van de stad zal je weinig zien. Je moet echt een duistere plek met veel horizont zoeken.”

Frank Deboosere maant aan tot geduld. Want het duurt minstens vijf minuten eer je ogen zijn aangepast aan de duisternis. Maar na die aanpassing zal je de vallende sterren wel zien. Op het hoogtepunt passeert er elke vijf minuten een lichtflits.

Maan kan storen

Frank Deboosere verwacht genoeg open hemel de komende nachten, maar vreest een beetje de maan. “Die is net vol geweest en de nachten daarna straalt ze flink door. Dat kan voor wat storend strooilicht zorgen.”

Ga de volgende drie nachten buitenstaan en kijk naar de sterrenregen
Kijk de volgende nachten in noordelijke richting. Foto: BELGAIMAGE

Hoe dan ook: kijk om te beginnen al in de juiste richting. Dat is het noorden. En later op de nacht meer noord-oostelijk. Frank Deboosere raadt trouwens aan tegen het einde van de nacht naar de vallende sterren te speuren dan is de kans op succes het grootst.

5.000 tellers

Maar er zijn niet alleen ’s nachts en rond deze periode van het jaar vallende sterren. Die zijn er eigenlijk constant. Om die brokstukken te traceren en te tellen ontwikkelde het Belgisch Instituut van Ruimte-Aeronomie (BIRA) een nieuwe waarnemeningstechniek. BIRA stuurt radio­golven 100 kilometer omhoog. Daar botsen ze tegen de meteoren. Dertig stations vangen de teruggekaatste signalen op en zetten ze om naar computerbeelden. Daarop worden meteoren lichtvlekken.

Helaas kan de computer zelf die lichtvlekken niet goed herkennen. “Computers hebben het nog steeds moeilijk met beeldherkenning. Zeker wanneer tussen die meteorenflitsen ook nog lijnen lopen van passerende vliegtuigen”, zegt het BIRA. “Het menselijke oog kan die flitsen wel goed onderscheiden. Maar onze computers ­maken dagelijks 8.000 luchtbeelden. Te veel voor ons om ze allemaal zelf na te tellen.”

Daarom deed BIRA vorige jaar een beroep. Op de site van Radiometeorzoo konden vrijwilligers zich melden. Dan kregen ze computerbeelden toegestuurd. Rond de meteorenvlekken moesten ze met hun computermuis een kader trekken. Want kaders kan de computer wel tellen.

“Er hebben zich 5.000 “tellers” gemeld”, zegt BIRA. “Daarmee is België het land waar de meeste meteorieten worden geteld.”

Wie nog wil meetellen, kan zich melden bij www.radiometeorzoo.be.

Corrigeer

NIEUWS