Paters Rochefort gaan na 100 jaar belastingen betalen op hun Trappist

© AP

Revolutie in Rochefort. De brouwerij is na 100 jaar geen vereniging zonder winstoogmerk (VZW) meer maar een naamloze vennootschap (nv). Dat betekent dat de paters voor het eerst belastingen zullen betalen. “Maar ze gaan ook genieten van belastingvoordeel”, zegt professor fiscaliteit Michel Maus.

” pom

Kloosterbrouwerijen zijn allemaal gestart als een vzw. Kloosters hadden niet de bedoeling te verdienen aan hun bieren. Voorzien in eigen onderhoud en de armen helpen, verder reikten de ambities niet. Maar met het succes van de abdijbieren kwam ook de winst en herdoopten steeds meer kloosterbrouwerijen zich van vzw tot nv.

“Wij doen wat bijna alle andere kloosterbrouwerij al hebben gedaan. En dat heeft inderdaad fiscale gevolgen”, zegt woordvoerder Christophe De Doncker aan de Waalse zakenkrant L’Echo. “De bedoeling hiervan is niet om minder belasting te betalen maar om er net wel te betalen. De broeders verkiezen een normaal fiscaal statuut. Ze willen vermijden dat er verwijten komen omdat ze geen belastingen betalen op hun brouwerij”, zegt Christophe De Doncker nog.

© vum

Volgens de cijfers die L’Echo kon inkijken maakte de brouwerij de voorbije twee jaar toch fraaie winsten: 6,8 en 7,4 miljoen euro. “De fiscus zal de paters allicht vragen hierop belastingen te betalen en een kleine boete”, zegt Michel Maus, VUB-professor fiscaliteit .

Zoals de voetbalclubs

“Een vzw die een nv wordt, dat gebeurt wel vaker”, merkt Michel Maus. op “Je ziet het recent heel vaak bij voetbalploegen. Ze doen dat niet omdat ze zo graag belastingen willen betalen. Ze doen het vooral omdat ze als naamloze vennootschap ook de fiscale voordelen van het statuut meepikken. Vanaf dan worden alle investeringen die ze doen ook fiscaal aftrekbaar.”

Michel Maus merkt ook op dat het niet helemaal correct is te stellen dat de paters trappisten nog nooit belastingen betaalden. “In hun brouwerij zal wel personeel werken. Dat verdient een loon. Op dat loon moet altijd bedrijfsvoorheffingen worden betaald. En de paters zullen ook wel gemeentebelastingen in Rochefort betalen. Maar straks dus voor het eerst ook vennootschapsbelastingen.