Rampjaar dreigt voor Belgische appels, maar er is ook goed nieuws

Rampjaar dreigt voor Belgische appels, maar er is ook goed nieuws

Foto: Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De appeloogst in België wordt dit jaar zwaar getroffen: de sector verwacht 68 procent minder te oogsten. Reden is late voorjaarsvorst, zo meldt de Boerenbond. Toch is er voor de consument ook goed nieuws: de appelen zouden van hogere kwaliteit zijn doordat er minder stuks aan de bomen hangen.

Voor de Belgische appeltelers dreigt een rampjaar. Uit ramingen blijkt dat twee derde minder appelen geoogst zullen worden dan vorig jaar, dat ook al een slecht seizoen was. Vooral de vorstschade in het voorjaar is de boosdoener, zegt de Boerenbond donderdag. De daling treft niet alleen ons land, maar in mindere mate ook de rest van Europa.

De jaarlijkse Europese oogstramingen werden vandaag voorgesteld op een internationaal congres in het Spaanse Lerida. Voor ons land werden in totaal 250 fruitteeltbedrijven bevraagd.

Zeer lage appeloogst

“Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst, te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar”, zegt de Boerenbond. De oogst voor het seizoen 2017-2018 wordt geraamd op slechts 74 miljoen kilogram, of 68 procent minder dan vorig jaar, dat door de extreem natte junimaand ook al een slecht fruitjaar was. In vergelijking met het meerjarig gemiddelde gaat het om een daling met bijna drie vierde (73 procent).

Ook slecht jaar voor peren

Ook de perentelers krijgen klappen, zij het in mindere mate. De perenoogst wordt geraamd op 301 miljoen kilogram, 7 procent minder dan vorig jaar en 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

De slechte fruitoogst treft niet alleen ons land, ook in de rest van Europa worden fors mindere opbrengsten geraamd. “Maar op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en 1 procent minder peren”, klinkt het.

Ook goed nieuws

Toch is er ook een positieve kant aan de lagere oogst: de sector verwacht dikkere appelen - net omdat er minder stuks aan de boom hangen - van hoge kwaliteit, met een lekkere smaak door een goed suikergehalte. Dat laatste geldt ook voor de peren, maar die zullen in vergelijking met andere jaren dan weer net iets kleiner zijn, zegt de Boerenbond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees