Yves stapt 100 kilometer om nierpatiënten te steunen

Yves stapt 100 kilometer om nierpatiënten te steunen

Yves Ghistelinck bij de nierdialyse, met verpleegkundige Vivianne De Preester en dokter Pascale Bernaert. Foto: lvh

Deinze / Nazareth -

Yves Ghyselinck staat vrijdagavond aan de start van de Dodentocht in Bornem. Hij zamelt geld in voor de vzw Scharnier, die ruim 150 kunstnier- en niertransplantatiepatiëntendaguitstappen en vakanties bezorgt.

De vzw wordt bestuurd door dokters, patiënten en verpleegkundigen en bestaat bijna twintig jaar. Ghyselinck leerde het initiatief kennen via vriendin Vivianne De Preester. Hij sponsorde de voorbije jaren het eetfestijn van de vereniging maar wilde dit jaar letterlijk een stapje verder gaan. “Ik ben anders niet zo sportief, dus ik heb er al ruim 500 kilometer voorbereiding opzitten”, vertelt hij in het AZ Maria Middelaris in Gent, waar de vzw haar hoofdzetel heeft.

“Via een sponsortocht, waarvoor mensen geld kunnen storten per kilometer, zocht ik zo veel mogelijk klanten, familie en vrienden die de vzw wilden steunen. Als ik het lastig krijg, ga ik doorbijten met de patiënten in gedachten. Ik hoop per kilometer honderd euro in te zamelen, goed voor liefst 10.000 euro.”

Speciaal dieet

Met de opbrengst kan Scharnier zich extra vastbijten in haar core business: daguitstappen en tweejaarlijkse vakanties naar het buitenland organiseren voor nierpatiënten in Gent en Deinze. “Scharnier wil de schakel zijn tussen de patiënt en zijn omgeving”, klinkt het bij bestuurslid en verpleegkundige Vivianne. “De patiënt is hier drie keer per week minstens vier uur, moet vaak een speciaal dieet volgen en kent ingrijpende veranderingen in zijn of haar levenswijze.”

Tweede thuis

“Voor velen is deze afdeling hun tweede thuis maar wij willen met onze vzw aantonen dat hun normale leven niet wegvalt. Om de twee jaar maken we een grote reis met een 25-tal patiënten en in totaal zo’n zestig personen. Negen dagen lang zorgen we voor hen en bezorgen we hen een uitweg uit de routine van de nierdialyses, die we op vakantie uitvoeren in lokale ziekenhuizen. We zijn er trots op dat heel wat patiënten, na hun ervaring bij ons, zelf de stap zetten om alleen op reis te gaan.”

Lotgenotencontact is ook bij Scharnier een belangrijk codewoord. “Zowel patiënten als hun partners vinden in de interactie met lotgenoten gemoedsrust”, vertelt Viviane nog. “Ze bloeien open op reis. Daarom is de uitdaging die Yves aangaat voor ons bijzonder belangrijk. Wij kunnen elke cent gebruiken om de financiële druk laag te houden, iets wat bij langdurig zieken van belang is.”

INFO

Ghyselincks tocht is te volgen via zijn Facebookprofiel, waarop ook een sponsorformulier staat, en op de website van de Dodentocht.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio