Binnenschip botst op paal na motorpech op Schelde: 300 ton gerst gaat verloren

De lading, 300 ton gerst, werd op een ander schip gelegd. Foto: svl

Dendermonde -

Een boot vol gerst versperde donderdagnamiddag de doorgang op de Schelde in Baasrode. Motorpech maakte het schip stuurloos waardoor het tegen de kant ging. 300 ton gerst werd overgeschept maar is verloren door de regen.

Een vrachtschip van meer dan dertig meter lang zorgde donderdag rond 12.30 uur voor problemen met het waterverkeer op de Schelde in Baasrode.

“We kregen problemen met de motor waardoor onze boot op drift raakte”, legt Océane Ghillien uit. Zij is de vrouw van de schipper. “Het vaartuig was helemaal onbestuurbaar. Mijn man kreeg hem niet meer onder controle, waardoor we tegen de kant terechtkwamen. Terwijl we wegdreven, raakten we een pijler en die maakte een groot gat in de zijkant van de boot, waardoor we begonnen te zinken.”

Brute pech

Océane en haar twee neven raakten op eigen houtje aan wal. “Met een kleine reddingsboot hebben we wat bagage en onze kat Joma van boord gehaald. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken, terwijl we toch één keer per week dit traject van in Frankrijk tot in Antwerpen varen. Brute pech is het.”

De brandweer van Dendermonde kwam met een boot ter plaatse om de situatie in te schatten. “We vroegen en kregen hulp van een schip met een kraan, zodat het binnenschip dat geladen was met gerst, leeggemaakt kon worden. Dat duurde een tijd en dan was het wachten tot het schip voldoende met het water mee kon stijgen, zodat het weer kon loskomen van de kant. De hele operatie nam enkele uren in beslag.”

Kat is bang

De bemanning van de boot bleef ondertussen in de regen aan de kant wachten. Al die tijd was er geen waterverkeer mogelijk op dat stuk van de Schelde.

“Jammer genoeg kunnen we niet veel meer doen”, zucht Océane Ghillien. “Onze kat is bang, daarom blijven we vooral bij haar en zorgen we ervoor dat haar niets overkomt. Mijn man is aan boord gebleven om zo goed en zo kwaad als het kan de hulpverleners bij te staan. Maar door de regen is onze lading compleet verloren, want gerst kan niet tegen nat.”

Ook nog stevige economische schade voor de schipper en zijn gezin dus. Laat in de vooravond was de waterloop opnieuw vrijgemaakt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees