Nieuwe invulling van oude bieb is zo’n succes dat iedereen erin wil ... ook vandalen en dieven

Nieuwe invulling van oude bieb is zo’n succes dat iedereen erin wil ... ook vandalen en dieven

Sinds deze week de grote letters van de gevel zijn weggehaald, is Nest écht geen ‘bibliotheek’ meer. Foto: foto’s fvv

Gent -

De tijdelijke bewoners van de oude Gentse stadsbibliotheek op de Zuid worden geplaagd door klein vandalisme. Alvast één horecazaak is het beu en sluit de deuren. De schuldige: een defecte lift.

“Met heel veel spijt in het hart moeten we onze bar in Nest (tijdelijk) stopzetten. Door aanhoudend vandalisme en diefstallen zien we even geen andere oplossing.” Met dat berichtje op Facebook kondigde een van de tijdelijke horecazaakjes in de oude stads­bi­blio­theek deze week zijn einde aan.

De bibliotheek is al maanden het speelterrein van Nest, een groep organisaties, vzw’s en jonge ondernemers die het gebouw tot eind december mogen gebruiken van de Stad Gent.

Alleen dienstlift werkt

Het tijdelijke project loopt goed. Een hip cafeetje en een pop-uprestaurant op de zesde verdieping lokken ’s avonds volk naar de oude bibliotheek. Concertjes, yogalessen, kinderworkshops ... Iedereen wil er iets doen. Internationale websites halen Nest aan als een voorbeeld van hoe je tijdelijk een leegstaand gebouw doet opleven. “Sommige zalen zijn al volgeboekt tot eind dit jaar”, zegt beheerder Evi Swinnen. “Dagelijks komen er nog vragen.”

Maar vandalisme en kleine diefstallen zetten een domper op het succes. “De overlast is al maanden aan de gang”, zegt Swinnen. “Samen met de Stad werd een actieplan opgesteld, maar dat blijkt nog niet echt te werken.”

Nieuwe invulling van oude bieb is zo’n succes dat iedereen erin wil ... ook vandalen en dieven
Aan het succesvolle project zit een zwart randje: één horecazaak geeft er de brui aan. “Gesloten wegens diefstal.” Foto: fvv

Het probleem is banaal: de oude liften in het hoofdgebouw zijn buiten dienst. Daarom moet Nest de dienstlift aan de achterkant gebruiken. “Op de zesde verdieping zit een horecazaak. Die heeft behoorlijk wat geïnvesteerd. We kunnen hun klanten toch geen zes trappen laten doen?”

Koelkasten opengebroken

’s Avonds dringen jongeren langs de onbewaakte achterzijde binnen in het gebouw. Ze breken koelkasten open, stelen flesjes drank en maken spullen stuk. De Gentse politie heeft weet van vier kleine diefstallen. “Het gebeurt keer op keer. Niet prettig voor mensen die met hart en ziel iets proberen op te bouwen”, zegt Swinnen.

De achterzijde afsluiten kan niet. Security is geen optie, wegens geen budget. “We proberen die jongeren welkom te heten en met hen aan de slag te gaan”, zegt Swinnen. “De Stad geeft begeleiding. Maar zoiets kost tijd. En tijd is net iets wat Nest niet heeft.”

Een tegenslag, maar Nest gaat nog tot 5 januari volop door. Swinnen: “Iemand die bij ons een kleine zaak heeft opgestart, verhuist nu al naar een echte winkel in Oudburg, dankzij de ervaring hier. We krijgen ook veel reacties, van overheden, andere steden ... Het blijft een experiment, met pijnpunten. Maar de bewoners zetten een geslaagd totaalproject neer.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio