Meubels 't Schoon Verdiep stadhuis Antwerpen staan nu in kasteel

De burgemeester- en schepentafel is het pronkstuk van de collectie. Foto: mye

Aalter -

Omdat stukken van het Antwerpse stadhuis gerenoveerd worden, verhuist een deel van het antieke meubilair voor minstens twee jaar naar het Kasteel van Poeke.

Binnenkort begint de grondige restauratie van 't Schoon Verdiep oftewel het Antwerpse stadhuis. Veel van het meubilair wordt opgeslagen, maar een ander deel wordt tijdelijk in bruikleen gegeven. Door de goede contacten tussen de stad Antwerpen en het Aalterse gemeentebestuur verhuizen enkele mooie en antieke stukken naar het Kasteel van Poeke.

“Het Antwerpse stadhuis is in feite een renaissancestadhuis, maar in de negentiende eeuw kreeg het een dak en het is ook uit die periode dat het meubilair afkomstig is”, vertelt burgemeester Pieter De Crem (CD&V).

“Het Kasteel van Poeke is natuurlijk ouder, maar het kreeg wel voor een groot stuk het huidige uitzicht in die negentiende eeuw. Hierdoor passen de meubels van het stadhuis heel mooi in het kasteel.”

In het Kasteel van Poeke zijn onder andere een werktafel in barokstijl, houten zitbanken, kastjes van de dienst Bevolking, een vuurmand en een spiegel belegd met bladgoud te zien.

Belangrijke beslissingen

Het pronkstuk is echter de kloeke burgemeester- en schepentafel, compleet met stoelen waarop het stadswapen van Antwerpen is afgebeeld. “Nu dient ze niet meer als burgemeester- en schepentafel, maar in de twintigste eeuw zijn hieraan echt heel veel belangrijke beslissingen genomen. Je ziet zelfs de bruine plekken nog waar de sigaren hebben gelegen”, lacht De Crem.

De meubels blijven nog voor minstens twee jaar in het Kasteel van Poeke. “Ze moeten nog wat beter geplaatst worden zodat ze opgenomen kunnen worden in het gebeuren van bijvoorbeeld een tentoonstelling.”

“Er moet ook nog een betere beschrijving bij komen en daarnaast een woordje uitleg over de neogotiek die in de negentiende en begin twintigste eeuw in Vlaanderen hoogtij vierde”, besluit De Crem.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio