Wonen in een oude tramstatie? Liesbeth maakt er haar droomwoning van

Liesbeth maakt van het oude watertorentje annex kolengebouw haar eigen stekje. Foto: cte

Assenede -

De tramstatie van Bassevelde was jarenlang het mikpunt van vandalen, graffitispuiters en hangjongeren, maar nu lacht de toekomst het markante monument weer toe: Liesbeth Bobelijn (26) verbouwt het watertorentje met kolenhok tot haar droomwoning.

Ze is pas 26, maar Liesbeth Bobelijn weet perfect wat ze wil: van de oude tramstatie in Bassevelde haar nieuwe thuis maken. “Ik was eigenlijk van plan een stuk bouwgrond te kopen op de verkaveling achter het beschermd gebouw”, verklapt ze.

“Toen ik met een vriendin naar Batibouw ging, zag ik de stand van projectontwikkelaar Immo Danneels. Puur uit interesse - ik studeerde kunstwetenschappen en leerde daar ook veel over architectuur en monumentenzorg - wilde ik weten wat ze met dat gebouw van plan waren. Toen ik hoorde dat het verkocht zou worden, was mijn interesse meteen gewekt.”

Prijs viel mee

“Ik heb eerst met de dienst Erfgoed bekeken wat mogelijk was. Omdat ook de prijs meeviel, en omdat papa het zag zitten om te helpen, heb ik het gekocht.”

Het gebouw - een watertorentje met kolenhok - is de laatste getuige van het oude tramstation dat in 1910 werd geopend om Bassevelde met Gent-Rabot te verbinden. De dienstwoning en werk- en stelplaats gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. Als stukje erfgoed bleef het al verloederde watertorentje met kolenhok wél overeind.

Zot

“Sommigen verklaren mij zot. Maar er zijn ook heel wat mensen die blij zijn dat er van de oude statie opnieuw iets moois wordt gemaakt. Jarenlang was het een triest gebouw in een donker gat, ideaal voor vandalen. Maar de charme van het gebouw is altijd gebleven. In de hele Gentse regio is op geen enkele plaats die combinatie van watertoren en kolenhok bewaard. Bovendien zijn er ook de mooie versieringen met arduin en rozetten, en de markante vormgeving.”

Als beschermd monument moet het gebouw nu met de nodige zorg en het nodige geduld gerestaureerd worden. De omvorming wordt dan ook een werk van lange adem. “Ze zeggen soms dat de werken langzaam vorderen, maar we zijn wel bezig met erfgoed. De draagbalken hebben we volledig uit elkaar gehaald om te kijken hoe die in elkaar zaten. Daarna hebben we ze volledig gereconstrueerd. Als je moest weten hoeveel (frees)werk daar al aan te pas kwam...”

Slapen in toren

“We proberen elk weekend voort te werken, zodat ik er in de winter van 2018 kan wonen. Ik ga slapen in de toren: dàt wordt de meest speciale kamer. Later komt er ook nog een achterbouw in houtskelet en glas. Maar eerst dit afwerken. Er werd al gezegd dat hier een café zou komen. Of een restaurant. Het wordt dus een woning. Mijn droomwoning.”

Corrigeer

MEER NIEUWS