Rita en Julien zeggen café Belfort vaarwel: “We gaan wat meer op reis”

© lds

Café Belfort in de Korte Zoutstraat is te koop of over te nemen, nu zaakvoerders Julien Saeys (63) en Rita Bédart (61) na twintig jaar de tapkraan dichtdraaien. “Veertien uur werken per dag is zwaar, maar we hebben hier geen dag tegen onze goesting gestaan.”

Leen De Smedt en Jos Laeremans

“Ik kom eraan, poes.” De liefde tussen Julien en Rita spettert er nog af, na 44 jaar huwelijk. Eerst werkten ze als elektricien en keukenmedewerkster bij Renault Vilvoorde, maar toen de fabriek in 1997 gesloten werd, openden ze samen hun eerste café in Aalst: De Witte Leeuw aan het Colinetplein.

Twaalf jaar later kochten ze een eigen pand vlakbij en doopten het tot café Belfort. Pierre Van Holsbeeck schilderde op de muur een kunstwerk van liefst 25 vierkante meter groot, met daarop een reuzengrote afbeelding van het belfort met ook Gilles, domino’s, een prins carnaval, voil jeanetten en een ajuinboer.

Carnavalisten

“We zijn zijn carnavalist in hart en nieren”, lacht Julien. “De Gilles zijn hier vaste gast tijdens hun vooroptocht en ook Dokumentatiecentrum Aalst Karnaval (DAK) is kind aan huis. Twee carnavalsgroepen, Wazakkermedoeng en Schie’dj Oit, hebben hier hun lokaal.”

Na twintig jaar zoeken Julien en zijn vlam een overnemer, of zelfs iemand die het pand wil kopen. “Ik ben nu twee jaar met brugpensioen en sukkel met mijn hart”, legt Julien uit. “Ik heb drie stenten zitten en moet er binnenkort weer twee laten zetten. De reden dat wij hier nog staan, is omdat we ons beroep nog met veel plezier uitoefenen. We hebben hier nog niet één dag tegen onze goesting gestaan.”

Vlees in de kuip

“Hoe dat komt? Omdat we er vooral plezier in beleven om met mensen om te gaan. Van mijn vaste klanten ken ik bijna de helft van privéleven, en als er iemand nieuw binnenkomt, weet ik meteen welk vlees ik in de kuip heb. Als je twintig jaar café houdt, bouw je mensenkennis op.”

“We krijgen veel vriendschap van onze klanten, maar het blijft wel hard werken”, zo gaat Julien verder. “We staan hier minstens veertien uur per dag, van 10 uur ‘s ochtends tot middernacht. Ons leven speelt zich voor de volle honderd procent hier af. We hopen mensen te vinden die zin hebben om de zaak over te nemen en die zich willen inzetten. We doen voort tot we een geschikte kandidaat vinden. Nadien gaan we samen wat meer op reis gaan, en van het leven genieten.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio