Na Aalst maakt insecticide nu ook slachtoffer in Sint-Lievens-Houtem

Opnieuw puppy vergiftigd: "Na de wandeling werd hij ziek, niet veel later was hij dood"

Opnieuw puppy vergiftigd: "Na de wandeling werd hij ziek, niet veel later was hij dood"

De vier maanden oude Scott werd na een wandeling met zijn baasje onwel en overleed uiteindelijk na een korte doodstrijd. Foto: wjn

Sint-Lievens-Houtem -

“Na de wandeling is Scott plots doodziek geworden.” De amper vier maanden oude Whippet van Willy Vinck is woensdag overleden na een wandeling in de velden van Sint-Lievens-Houtem. De dierenarts vermoedt dat het dier stierf door vergiftiging met het verboden Temic.

De ontspannende ochtendwandeling van Houtemnaar Willy Vinck en zijn vier maanden oude puppy Scott eindigde woensdag in een nachtmerrie. “Wij wonen op het Eiland. Sinds we Scott hadden, maakte ik elke ochtend een wandeling in de buurt. Woensdag ging Scott na onze tocht meteen in zijn bench zitten, iets wat helemaal niet zijn gewoonte was. Enkele minuten later zat heel zijn hokje onder het braaksel en kon het dier niet meer rechtstaan van de pijn. Hij is letterlijk in een mum van tijd doodziek geworden. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Alle hulp voor Scott kwam te laat. Gezien de plotse symptomen en het braaksel is de dierenarts vrijwel zeker van vergiftiging. Mogelijk gaat het om het uiterst giftige en verboden insecticide Temic. “In een van de velden, aan de beek tussen 's Hondshuffel en de verlenging van het Eiland, heb ik zeven kadavers van kleine dieren gevonden. Vermoedelijk zijn die gestorven door het gif. Heeft onze jachthond een stuk vlees van die kadavers opgegeten en is hij daardoor ziek geworden?”, vraagt Willy zich af.

"Wie doet nu zoiets?"

De man is er het hart van in. “We zijn ons geliefde huisdier kwijt en we hebben hem bovendien verschrikkelijk weten afzien. Ik begrijp niet waarom iemand zo'n gevaarlijk gif nog in velden waar elke dag tientallen wandelaars en kinderen passeren, durft te leggen.”

Willy diende klacht in bij de politie. “Ik heb rondvraag gedaan en ben te weten gekomen dat Scott geen alleenstaand geval is. Onder andere de hond van de eigenaars van het veebedrijf in de buurt van de kadavers kwam vorig jaar ook om door vergiftiging.”

De politie start een onderzoek en liet Willy weten dat er mogelijk waarschuwingsbordjes in de velden geplaatst zullen worden. Schepen van Leefmilieu Tim De Knyf (Nieuw Houtem) volgt de zaak op de voet. “Het is geen nieuw fenomeen. In het verleden hebben we in Sint-Lievens-Houtem al een onderzoek gevoerd naar iemand die het gif gebruikte. De dader werd toen gevonden en gestraft. Dit kan zomaar niet. Het is nu vooral belangrijk de mensen te informeren en sensibiliseren.”

Volgens Willy moet de dader belang hebben bij het gebruik van het gif. “Die persoon zal die Temic ongetwijfeld niet ergens gegooid hebben om honden mee te doden, maar misschien wel om vossen of vogels te vangen.”

Maandagavond stierf in Aalst ook al een hond aan de gevolgen van Temic. Onder andere jagers gebruikten het in het verleden om vossen te doden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees