Cake van noodlottige expeditie op Zuidpool

106 jaar oude fruitcake ontdekt die “er nog goed uitziet en eetbaar ruikt”

106 jaar oude fruitcake ontdekt die “er nog goed uitziet en eetbaar ruikt”

De fruitcake van 106 jaar oud Foto: Antarctic Heritage Trust

Wetenschappers hebben op Antarctica een fruitcake van 106 jaar geleden ontdekt die goed bewaard is gebleven. De cake was vermoedelijk van de bekende avonturier Robert Falcon Scott.

Ontdekkingsreiziger Scott was in 1910 begonnen met zijn Terra Nova-expeditie richting de Zuidpool. Die ondernam hij samen met 4 metgezellen. Uiteindelijk kwamen alle vijf de expeditieleden om het leven op de terugtocht van de Zuidpool, in 1912.

(lees verder onder de foto)

106 jaar oude fruitcake ontdekt die “er nog goed uitziet en eetbaar ruikt”
Scott (2e van rechts) en zijn medereizigers Foto: Wikipedia

Het vijftal was onder andere ook gestopt in een hut op Cape Adare. Het is daar dat de fruitcake gevonden werd door het Antarctic Heritage Trust. Scott nam telkens zo’n fruitcaken mee op zijn expedities.

Gewikkeld in papier, in blikken doos

De cake, gemaakt door bedrijf Huntley & Palmers, was nog steeds in papier gewikkeld; zo stak de cake in een blikken doos. De blikken doos was wel aangetast, maar de cake in het papier “zag er nog eetbaar uit en rook ook nog goed.”

“Het was een verrassing om zo’n perfect bewaarde cake terug te vinden in een van die erg aangetaste blikken dozen”, zegt Lizzie Meek van het Antarctic Heritage Trust. “Het is ideaal hoog energie-bevattend voedsel voor de barre omstandigheden op Antarctica. Ook nu is het nog steeds een favoriet item tijdens expedities op het ijs.”

De hut op Cape Adare was een van de eerste gebouwen op het continent. De hutten op die kaap werden gebouwd in 1899 tijdens een expeditie van de Noor Carsten Borchgrevink en werden in 1911 ook gebruikt door Scott en zijn medereizigers.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees