Stad antwoordt: hoge populieren in Drongen móéten weg, anders geen heraanleg

Stad antwoordt: hoge populieren in Drongen móéten weg, anders geen heraanleg

De Italiaanse populieren worden vervangen door tientallen kleinere bomen. Foto: stad gent

Gent -

De hoge populieren aan de Pontbrug zijn niet te combineren met de plannen voor het nieuwe Drongenplein. Dat antwoordt de Stad Gent nadat bezorgde inwoners aan de alarmbel hadden getrokken. “Ze dreigen om te vallen”, zegt de Groendienst.

In Drongen is ophef ontstaan over de geplande kap van een tiental hoge populieren. Volgende maand wordt het dorpsplein vernieuwd, maar een groep bewoners zegt dat er nooit is gesproken over het rooien van de “monumentale” bomen. Zij voelen zich “bij de neus genomen”.

Het ziet er echter niet naar uit dat de populieren kunnen blijven staan. Naast de Pontbrug wordt de oever verlaagd, zodat mensen er kunnen zitten of aanmeren met bootjes. Een soort mini-Graslei voor Drongen. “Er wordt gewerkt in de wortelzone van de bomen. Dat leidt ongetwijfeld tot schade en mogelijk tot wortelrot en instabiele bomen”, zegt Wim Moerdijk, ingenieur en bomenspecialist bij de Groendienst.

“Italiaanse populieren zijn grote windvangers die bij wortelschade makkelijk kunnen omvallen. Als de bomen moeten blijven staan, dan kan hier geen verblijfsplek worden ingericht.”

Vanzelfsprekend

Schepen Rudy Coddens (SP.A), bevoegd voor openbaar groen: “De bomen verdwijnen, maar er komen tientallen nieuwe bomen bij. De Italiaanse populieren blokkeren eigenlijk ook het oude, open zicht tussen Drongenplein en het landschap van de Assels.”

Coddens ontkent dat het onduidelijk was dat de bomen weg moeten. “Dat stond op de plannen die in het najaar van 2015 zijn meegedeeld aan de buurt en in het openbaar onderzoek. Het rooien van de bomen werd als vanzelfsprekend beschouwd als daar een verblijfsplek zou komen. Vreemd dat dit protest zo laat opduikt.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio