De Patersholfeesten zijn vrijdagavond drie keer geopend. Herauten gingen van locatie naar locatie en verklaarden met luide stem: “Boeren, burgers, buitenlui, wij verklaren de Patersholfeesten voor geopend. Men zegge het voort!”

Nog een beetje later opende deken Norbert Detaeye aan de brouwerij van het Caermersklooster de Patersholfeesten nog eens. Hij sprak van “een amalgaam van goede muziek (even later speelde Roland in het Huis van Alijn, nvdr.), gestreken mastellen (de lokale zoete lekkernij met kaneel, nvdr.), rondleidingen en tentoonstellingen”.

Onwaarschijnlijke precisie

Een van die tentoonstellingen is van architect en tekenaar Pierre Gilis, beter bekend onder zijn artiestennaam Gipi  en ooit huis­tekenaar van De Gentenaar. Gipi tekende in 2013 twintig pleinen van Gent met een onwaarschijnlijke zin voor precisie. In potlood. Die tekeningen zijn nu te zien in het Caermersklooster. Volgens inleider Dirk Dauw kan je er beter met twee tegelijk naar kijken, om samen zo veel mogelijk bekende Gentenaars op de pleinen te herkennen.

Nog iets later was er dan de derde, echte opening: Pat ­Remue en Fred Geirnaert, begeleid door Ronny Marino, op het Kaatsspelplein. Het trio maakte er niet veel spel van en zette meteen de toon van de show: “Zing ne keer, dans ne keer, spring ne keer, drink ne keer, ge gaat er deugd van hebben.” Er kwam ook nog iets over kakken in de tekst, maar niemand die zich daaraan stoort, natuurlijk.

De Patersholfeesten mogen de jongste jaren dan wat uit hun voegen zijn gegroeid, ze bieden wel degelijk meer dan alleen maar gezelligheid om door te lopen.

 

www.patershol.org

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio