Verloren dictafoon is voor man met beperking de enige manier om te communiceren

Gezocht: de stem van Ruben (24)

Gezocht: de stem van Ruben (24)

Ruben (24) verloor zijn dictafoon op de trein in station Brugge. Zijn mama hoopt dat het apparaat nog gevonden wordt, zodat haar zoon weer kan communiceren. Foto: ktb

Brugge / Blankenberge -

Ruben en zijn moeder Kristel uit Blankenberge zitten met de handen in het haar. De jongeman, die slechtziend is en amper kan praten, is zijn dictafoon kwijt en zo ook zijn stem. Want communiceren doet hij met de honderden opgenomen geluiden op het apparaat.

Mocht iemand dit toestelletje gevonden hebben op de trein van Brugge naar Oostende, neem dan alstublieft contact met mij op. Je zou er mij, maar vooral mijn zoon, die een mentale en visuele beperking heeft, een zeer groot plezier mee doen. Zo luidt de oproep van moeder Kristel Jonckheere op Facebook. Het toestel: een doodgewone dictafoon. In de winkel te vinden voor zowat 60 euro, maar voor Ruben (24) van onschatbare waarde. De jongen, die lijdt aan een verstandelijke beperking, slechtziend is en amper kan praten, nam de voorbije drie jaar niet minder dan 120 uur aan geluiden op. Muziek, omgevingsgeluiden, maar vooral ook korte woordjes en klanken waarmee hij zich verstaanbaar kan maken. “Honderden geluiden staan erop. Hij weet welk geluid bij welk nummertje op het scherm hoort en weet ze vingervlug te vinden en af te spelen”, zegt Kristel. “Hele korte woordjes neemt hij zelf op, maar een woord als festival spreek ik dan weer in. Door de geluiden af te spelen, kan hij vragen hoe laat het is, hoe lang we nog in de auto moeten zitten of ons gewoon vertellen waar hij aan denkt. En vooral: op deze manier kan hij contact leggen met mensen die hem niet kennen.”

Optreden Bazart

Tot donderdagnamiddag het noodlot toesloeg. Ruben had er een dagje Gent opzitten met een jongerenbeweging toen hij op de terugweg in het station van Brugge uitstapte en zijn dictafoon in de trein vergat. “In de trein legt hij de dictafoon altijd naast zich, vaak ook om treingeluiden op te nemen. Maar ditmaal liet hij hem dus liggen, in alle drukte, bij het verlaten van de trein. Je kan je wel inbeelden dat het daarna crisis was. Hij wou meteen naar de winkel om een nieuw toestel, maar begrijpt niet dat daar de 120 uur aan opnames niet zullen opstaan. Zo staat er ook muziek op van Bazart, die hij enkele maanden geleden aan het werk zag en die hij ook kon ontmoeten. Aan zulke opnames is hij bijzonder gehecht. Behalve het praktische nut, heeft dit toestel dus ook een hele grote emotionele waarde.”

Opnames niet wissen

Kristel nam inmiddels contact op met de NMBS, en de Facebookoproep werd al meer dan tweeduizend keer gedeeld. Tot nog toe zonder resultaat. Voor de vinder heeft ze een belangrijke boodschap. “Wis de opnames alstublieft niet, en breng het toestel terug. Voor u is het toestel niet veel waard, maar voor mijn zoon is de waarde ervan niet te schatten.” Kristel Jonkheere is te bereiken via kristel.jonckheere@hotmail.com.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees