“Fipronil: 0 doden, tabak 1 miljoen doden: waarom blijft dat gif wél in de rekken liggen?”

“Fipronil: 0 doden, tabak 1 miljoen doden: waarom blijft dat gif wél in de rekken liggen?”

We kunnen er de voorbije dagen niet om heen: de fipronilcrisis. Dagelijks gaat het in het nieuws over eieren. Expert in tabakspreventie Luk Joossens hekelt in weekblad Knack echter de dubbele standaard rond dat eierschandaal: “Als de eieren uit de rekken worden gehaald, waarom blijven sigaretten nog steeds in de rekken”, vraagt Joossens zich af.

Honderdduizenden eieren werden de voorbije dagen al uit de rekken gehaald en vernietigd, omdat in een aantal eieren een dosis fipronil, een bloedluizenverdelger, werd gevonden. “De regering houdt crisisberaad en er wordt een taskforce opgericht”, zegt Joossens in Knack. “Fipronil kan in hoge dosissen problemen leveren voor de nier, lever en schildklier. Maar het gaat dan om 8 tot 10 eieren per dag. Niemand die zoveel eieren per dag eet. Bij een lage dosis houdt het gif geen gevaren in. Het risico op een besmetting met fipronil lijkt dus erg klein. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn tot dusver eerder beperkt gebleven.”

“Fipronil: 0 doden, tabak 1 miljoen doden: waarom blijft dat gif wél in de rekken liggen?”
Luk Joossens Foto: Patrick Hattori

Dat stelt Joossens tegenover de gevolgen van tabak. “Dat is een gifbeker met meer dan 4.000 chemische ingrediënten die altijd schadelijk is”, gaat Joossens verder. “Als de eieren uit de rekken worden gehaald, waarom blijven de sigaretten nog steeds in de rekken? Waarom laat de regering de tabaksindustrie nog steeds ongemoeid? Sinds de bloei van de tabaksindustrie in de jaren vijftig zijn er in ons land al 1 miljoen mensen gestorven aan hun tabaksgewoonten. Tabak is het enige product dat bij normaal gebruik één op de twee gebruikers dood. Tabaksrook is altijd schadelijk, vanaf de eerste sigaret, zowel bij actief als bij passief roken.”

Prioriteiten

Volgens Joossens kennen onze politici hun prioriteiten niet: “Tabak is de voornaamste doodsoorzaak in België. Ze maken zich terecht druk om fipronil, maar zouden bij hoogdringendheid werk moeten maken om de strijd aan te binden tegen de tabaksindustrie en de één miljoen tabaksdoden die het reeds heeft veroorzaakt.”

Het volledige commentaarstuk van Luk Joossens in Knack kan u lezen via deze link.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees