Artsen zonder Grenzen stopt tijdelijk met redden migranten

Artsen zonder Grenzen stopt tijdelijk met redden migranten

Artsen zonder Grenzen was tot dusver met het schip Vos Prudence actief op de Middellandse Zee. Foto: ZUMAPRESS.com

Libië beperkt de toegang van de ngo’s tot de internationale wateren. Artsen zonder Grenzen wil daarom voorlopig geen zoek- en reddingsoperaties meer in de Middellandse Zee uitvoeren. De organisatie vreest dat dit veel mensenlevens zal kosten. Ook de Duitse ngo Sea Eye stopt tijdelijk met reddingsoperaties

Het ‘Maritime Rescue and Coordination Centre’ in Rome (MRCC) heeft Artsen Zonder Grenzen gewaarschuwd voor veiligheidsrisico’s in verband met de bedreigingen van de Libische kustwacht. Die zijn tegen schepen van humanitaire organisaties in internationale wateren voor de Libische kust gericht. Dat deelde de hulporganisatie zaterdag mee.

De organisatie doelt daarmee op berichten dat de Libische autoriteiten een eigen search and rescue-zone (SAR-zone) willen vastleggen, die de toegang voor ngo’s tot de internationale wateren moet beperken. “Als dit voornemen hard wordt gemaakt en de waarschuwingen ook in daden worden omgezet, kan dat volgens ons zware gevolgen hebben. Er zullen meer mensen omkomen op de Middellandse Zee en meer mensen vastzitten in Libië”, klinkt het in de mededeling.

De onlangs goedgekeurde operatie van de Italiaanse marine ter ondersteuning van de Libische kustwacht is een bijkomend “zorgwekkend element in een steeds vijandiger wordende omgeving voor levensreddende operaties”. Artsen zonder Grenzen beticht de Europese landen ervan om samen met de Libische autoriteiten migranten te beletten op zoek te gaan naar veiligere oorden.

Artsen zonder Grenzen was tot dusver met het schip Vos Prudence actief op de Middellandse Zee. Een team van de organisatie zal wel aan boord blijven van het reddingsschip Aquarius van SOS Méditerranée voor de medische behandeling van geredde migranten.

Sea Eye

Na Artsen Zonder Grenzen heeft een tweede ngo zondag beslist om de reddingsoperaties op de Middellandse Zee stop te zetten. Sea Eye zet geen schepen meer in om vluchtelingen uit het water te halen omwille van een “veranderde veiligheidssituatie in de westelijke Middellandse Zee”.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees