Nasa gaat ruimtesonde “wakker maken” voor missie in mysterieuze Derde Zone

Nasa gaat ruimtesonde “wakker maken” voor missie in mysterieuze Derde Zone

New Horizons

Wakker worden! Na een “winterslaap” van vijf maanden gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa haar ruimtesonde New Horizons wakker maken voor een nieuwe missie. Eentje richting de mysterieuze Derde Zone in ons zonnestelsel.

New Horizons, de ruimtesonde die in juli 2015 prachtige beelden maakte van dwergplaneet Pluto, werd in april in stand-by gezet. De Nasa deed dat om energie te sparen terwijl de ruimtesonde door de Kuipergordel - een enorm gebied vol uit steen en ijs bestaande objecten dat ook bekendstaat als de Derde Zone - reisde.

Op 11 september zal New Horizons echter opnieuw wakker gemaakt worden voor een zestien maanden durende reis naar MU69, een mysterieus object waarvan gedacht wordt dat het een van de vroege “bouwstenen” van ons Zonnestelsel is.

LEES OOK. Dit hebben de nieuwe foto’s van Pluto ons geleerd

De nieuwe missie wordt de verste uit de geschiedenis: MU69 ligt meer dan anderhalf miljard kilometer verwijderd van Pluto en meer dan 6,5 miljard kilometer van onze Aarde. Uit recente observaties met de Hubble-telescoop is gebleken dat het vermoedelijk om twee “binaire” objecten of een paar ruimtestenen “aan elkaar geplakt” gaat. Beide zouden ongeveer 20 kilometer in diameter zijn.

“MU69 is een vier miljard jaar oud relikwie uit ons Zonnestelsel en een bouwblok van kleine planeten in de Kuipergordel zoals Pluto”, zegt missieleider Alan Stern. “Mogelijk is het zelfs een zwerm van kleinere lichamen die overblijven uit de tijd dat onze planeten gevormd werden. Er staan ons nieuwe ontdekkingen te wachten, dit wordt een wetenschappelijk toetje.”

New Horizons was het snelste ruimtetuig dat ooit gelanceerd werd en is deels aangedreven door nucleaire energie. Op het moment dat de sonde onze aarde verliet (in 2006), was de ruimtesteen nog niet eens ontdekt.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S