Werkloze Brusselaar krijgt uitkering van 500 euro per maand en rijdt toch rond met BMW. Dat mocht hij uitleggen aan de rechter

Werkloze Brusselaar krijgt uitkering van 500 euro per maand en rijdt toch rond met BMW. Dat mocht hij uitleggen aan de rechter

(themabeeld) Foto: shutterstock

Brussel -

Officieel was hij werkloos en ontving hij een uitkering van 500 euro per maand, maar toch reed hij rond met een BMW. Hoe dat mogelijk was? Dat moest een 49-jarige Brusselaar met Turkse roots deze week gaan uitleggen voor het Brussels hof van beroep.

Hij stond niet zo ingeschreven, maar de Brusselaar was de (mede)uitbater van een café in Schaarbeek waar illegale gokspelen werden georganiseerd. Het ging om Barbouth (een variant op het gokspel craps) en Rami-poker (gespeeld met twee sets speelkaarten). De spelers moesten elke twintig minuten 5 euro betalen aan de uitbaters.

Geen enorm bedrag, maar omdat er zo vaak betaald moest worden verdienden de uitbaters wel een pak geld. Zoveel zelfs dat de man zich onlangs nog een nieuwe BMW kon aanschaffen. En dat terwijl hij officieel moest rondkomen met een werkloosheidsuitkering van 500 euro per maand en de 350 euro die zijn vrouw elke maand krijgt van het ziekenfonds.

De Brusselaar werd in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 24.000 euro. Hij vond dat echter een heel zware straf en ging in beroep.

Hoewel ook het hof van beroep sprak van “ernstige feiten” en “asociaal gedraag” volgden ze de redenering van de man wel en gaven ze hem strafvermindering. Omdat hij vier kinderen ten laste heeft en omdat hij zich bereid toonde om zich in de toekomst met legale praktijken bezig te houden werd de celstraf er eentje met uitstel en werd de boete verlaagd tot 16.500 euro. Dat is inclusief het bedrag dat al in beslag werd genomen tijdens controles in het café.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees