Vlaamse kapel werd volledig nagebouwd in Japan 'om op Europese wijze te trouwen'

De gelijkenissen tussen kopie in Japan op deze foto en de kapel in Moorsel zijn treffend. Foto: Canvas

Aalst -

In Moorsel, deelgemeente van Aalst, vallen de monden wijd open nu uitkomt dat de Gudulakapel in het Japanse Osaka is nagebouwd om er verliefde koppeltjes ‘op Europese wijze’ te huwen. “Dit kan een toeristische troef zijn voor onze streek”, zegt de kerkfabriek.

Het is journalist Koen De Vos die het opvallend nieuwtje op Canvas.be uitbrengt: “Op de achtste verdieping van het Monterey Osaka Hotel pronkt een replica van een veertiende-eeuwse kapel, Chapel Goedele genaamd, compleet met klokkentorentje”, zegt De Vos. “Het is allemaal nep, maar dat zal die Japanners worst wezen want zij trouwen in ‘een perfecte kopie van een kerk die vandaag nog steeds bestaat in Brugge, België.’ In tegenstelling tot wat de hotelwebsite beweert, staat het origineel niet in Brugge, maar in Moorsel bij Aalst. De kapel is gewijd aan Sint-Gudula of de Brabantse heilige Goedele. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit de veertiende eeuw, maar het werd na een brand in 1597 opnieuw opgebouwd.”

In Moorsel zijn ze op zijn minst gezegd geschrokken. “De glasramen hebben ze veranderd, maar voor de rest zijn de gelijkenissen frappant”, zegt Hubert Scheerlinck, voorzitter van de kerkfabriek in Moorsel. “Samen met onder meer het waterkasteel en het Rubensschilderij in Aalst kan dit een nieuwe trekpleister zijn voor de streek. We gaan contact leggen met het hotel zodat ze de juiste locatie van de kapel weten.”

Restauratie

“Als het prijskaartje voor een ticket naar Japan niet zo hoog was, zouden we zelf poolshoogte kunnen gaan nemen”, zegt penningmeester Michel Verhelst. “Tenzij we auteursrechten vragen aan die Japanners, misschien (lacht). We zullen hen alvast onze Engelstalige brochure over de heilige Gudula bezorgen.”

De kerkfabriek wil nu eerst dat de restauratiewerken die startten in 2014, eindelijk voltooid worden. “Zo kan de Gudulakapel officieel heropend worden”, klinkt het.

Gudul’s Kaffee

In Gudul's Kaffee, een herberg wiens naam opgedragen is aan de patroonheilige Gudula, gaat het onderwerp stevig over de tongen.

“De geschiedenis rond de heilige leeft hier nog”, zegt cafébaas Peter De Vis (51). “Ikzelf ben hoofd van de Confrérie die eeuwen geleden ontstaan is nadat een Spaanse krijgsheer de Gudulakapel liet herbouwen, als offergave voor zijn vele wandaden in de Nederlanden. Het doel van de Confrérie is vandaag vooral nog het begeleiden van het sacrament in de kerk. Dat gebeurt elke eerste zondag van de maand. Ik eet graag Japans, maar ga niet speciaal naar daar om de kopie van die mannen te zien”, zegt hij. “Wel brengt het hopelijk schot in de renovatie. Misschien moet er nadien overwogen worden om de kapel open te stellen voor publiek.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees