10 jaar en 1 miljoen euro later krijgt dit plein eindelijk haar twee kunstwerken

© fvv

© if/stad gent

© if/stad gent

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Na een lijdensweg van bijna tien jaar van technische studies, overleg en ontwerpen, en nu het kostenplaatje is opgelopen tot 1 miljoen euro, krijgt de Korenmarkt twee kunstwerken van twintig meter hoog. Woensdag begint het werk. Eind september staan de zuilen er.

Bert Staes

Wandel maandag of dinsdag nog eens over de Korenmarkt en neem het uitzicht in u op, want volgende week wordt het stenen plein ingrijpend aangepakt. Er komen twee twintig meter hoge kunstwerken: eentje voor het Sarmacomplex en eentje aan de Sint-Niklaaskerk. Woensdag begint de installatie.

Al vóór de Korenmarkt in 2009 werd vernieuwd, was beslist om er twee hoge kunstwerken te plaatsen. De architecten zien er een “artistiek antwoord op de historische torenrij” in, “een nieuwe noord-zuidas tegenover de oost-westas van de torens.”

Stabiliteit garanderen

Het gaat om twee zuilen, grofweg te omschrijven als een gouden, glinsterende ketting en stalen reuzenbalk met een spiegelzijde. De kunstwerken werden in opdracht van de Stad ontworpen door de Turkse Ayse Erkmen en de Brusselse Ann Veronica Janssens.

De hele operatie kost de Stad zowat 1 miljoen euro. Een pak meer dan oorspronkelijk voorzien, omdat de stabiliteit van de hoge zuilen moeilijk te garanderen bleek. De funderingen die bij de heraanleg van de Korenmarkt in 2009 werden aangelegd, zijn niet sterk genoeg en moeten eruit.

Zitsokkels afgebroken

Dat wordt dus nieuwe funderingen boren. Gespecialiseerde firma’s zullen zogenaamde CFA-palen van 50 cm diameter tien meter diep in de grond drijven. De twee zitsokkels op de Korenmarkt worden daarvoor afgebroken. Eind september moeten de zuilen er staan. Er komen ook extra zitbanken.

De ingreep zal ongetwijfeld discussie wekken bij de Gentenaars. In de gemeenteraad zeiden de oppositiepartijen niet tegen de kunst op zich te zijn, maar ze hadden veel kritiek op de kostprijs. Volgens de meerderheid zullen de kunstwerken een grote return on investment hebben en de uitstraling van “Gent als hedendaagse kunststad” verhogen.

SP.A’er Bruno Matthys ging het verst en maakte in de gemeenteraad van mei de vergelijking met de Sagrada Familia in Barcelona. “Eerste steen gelegd in 1882. Vermoedelijk einde der werken: 2026. De kostprijs: vele honderden malen meer dan begroot. Zijn al die Barcelonezen dan ook onnozelaars?”

Dit is de timing van de werf

  • 16 augustus: opstart werf
  • 21 augustus: sloop sokkels en funderingen
  • 1 september: pauze voor koopzondag
  • 4 september: boren funderingen
  • 18 september: bestrating en voorbereiding plaatsing
  • 25-29 september: plaatsing zuilen (’s nachts)
  • 2 oktober: afwerking bestrating
  • 6 oktober: werf opgeleverd
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer