Stijn Vandenbergh maakt comeback na doodsmak: “Ik besef dat ik nog zal vallen”

Stijn Vandenbergh maakt comeback na doodsmak: “Ik besef dat ik nog zal vallen”

Foto: Marc Van Hecke

Drie maanden na zijn zware crash in de Vierdaagse van Duinkerke is Stijn Vandenbergh weer renner. In de kermiskoers van Heusden maakt de renner van AG2R-La Mondiale zijn comeback in het peloton. “Hopelijk ben ik mijn koersschoenen niet vergeten”, vertelt hij aan Sporza.

Het was een akelig beeld in de openingsrit van de Vierdaagse van Duinkerke. Bij een massale valpartij bleef Stijn Vandenbergh roerloos liggen op het asfalt en moest hij buiten bewustzijn afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Daar bleek hij een zware hersenschudding overgehouden te hebben aan zijn zware val. Hij verbleef enkele dagen op intensieve zorgen en moest nadien vooral rusten.

“Ik heb bijna twee maanden niets gedaan en ben nu een maand en een week weer aan het trainen. Ik voel al een groot verschil, maar dat is sowieso nog niet genoeg”, vertelt hij aan Sporza. “Als ik de finish haal, zal ik tevreden zijn. Maar het is een lastige kermiskoers, met veel draaien en keren.”

Ondanks de verplichte rust wil hij zich in het najaar nog wel tonen. “De eerste wedstrijden met de ploeg zullen sowieso zonder ambitie zijn en zonder druk van de ploeg. Ik hoop wel nog goed te zijn in het najaar, misschien in oktober. Dan zijn er nog een paar mooie koersen zoals Parijs-Tours.”

Nog twee of drie jaar koersen

Zal hij voortaan met schrik rondfietsen in het peloton? “Er zijn de risico’s, maar het blijft het de mooiste job ter wereld. Ik besef dat ik nog zal vallen, maar ik hoop dat het wel bij deze ene zware val zal blijven. Ik wil nog zeker twee of drie jaar koersen.”

Fysiek zegt hij niets meer over te houden van zijn doodsmak. “De hoofdpijn is weg. Fysiek ben ik eigenlijk volledig hersteld, alleen conditioneel zal ik nog tekortschieten. Soms merk ik wel dat mijn geheugen een beetje minder is. Ik ben vergeetachtiger. Ik hoop dat ik mijn schoenen bij heb vandaag.”

Corrigeer