Appartementen nog maar half zo groot als 25 jaar geleden

We bouwen steeds kleiner, en dat hebben we ten dele aan onszelf te danken

De spreekwoordelijke baksteen in de maag ligt steeds meer Vlamingen op de maag. De aanhoudende stijging van de prijzen voor bouwgrond en de strengere (energie)normen maken nieuwbouw almaar duurder. En dus zit er maar één ding op: downsizen. In vergelijking met 2000 bouwen we grosso modo al een vijfde kleiner.

Kristof Simoens

De cijfers van de FOD Economie liegen er niet om. “Vandaag woont de Vlaming in een woning die gemiddeld 27 m² kleiner is dan de 160 m² in 2000. Wie in een flat woont, moet het met 17 m² minder stellen dan de 83 m² in 2000”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Ten opzichte van 1990 is de trend nog een pak indrukwekkender: “Toen bouwden we nog huizen met een woonoppervlakte van gemiddeld 222 m² en flats van 160 m². Woonhuizen zijn met andere woorden bijna 100 m² kleiner dan 25 jaar geleden, appartementen zijn zelfs gehalveerd in oppervlakte.”

Duurdere bouwgrond, strengere normen

Naar de verklaring voor de trend is het niet ver zoeken. “Die daling heeft voornamelijk budgettaire redenen”, zegt Dillen. “De bouwheer heeft nu eenmaal een welbepaald budget ter beschikking, maar de bouwgronden zijn intussen flink in prijs gestegen en ook de normen inzake energieverbruik, ventilatie en dergelijke zijn verstrengd.”

Sinds 2000 is de prijs van bouwgrond in Vlaanderen liefst verdrievoudigd. Een meeruitgave waar strikt genomen niets extra’s tegenover staat. “Anders dus dan de energienormen, die je moet zien als een investering in kwaliteit, die zichzelf bovendien op termijn terugverdient”, zegt Marc Dillen. Wat niet wegneemt dat de bouwheer ook dat bedrag meteen moet ophoesten. “Vandaar dat wij vragen dat banken meer rekening houden met het energiezuinige karakter van woningen wanneer zij een hypothecaire lening toekennen”, aldus nog Dillen.

“Bouwers wakker schudden”

Kleiner bouwen mag dan al onvermijdelijk zijn, toch zijn er nog altijd mensen die zich vergalopperen. Dat bevestigt architect Vincent Van Den Broecke uit Hoeilaart. “Veel Vlamingen blijven dromen van een grote, vrijstaande woning op den buiten. Maar een bouwgrond van 10,12 of 14 are kost tegenwoordig pakken geld. Ik krijg de laatste maanden vaak koppels over de vloer die al de helft van hun totale budget hebben besteed aan de bouwgrond maar wel nog een woning willen bouwen van 250 m², met dubbele garage en vier slaapkamers. En dat voor 300.000 euro, btw inbegrepen. Dat is gewoon niet realistisch.” En dus zit er voor die mensen niets anders op dan aan woonoppervlakte inboeten: “Het resultaat? Een grote lap grond met een vrijstaande woning ter grootte van een appartement.”

De architect adviseert kandidaat-bouwers dan ook om eerst, nog voor de zoektocht naar een bouwgrond te beginnen, hun woondroom goed in kaart te brengen en een realistische berekening te (laten) maken van wat mogelijk is met het beschikbare budget. “Zodat de bouwers daarna geen al te grote toegevingen moeten doen, te beginnen bij de grootte van hun woning.”

Woonhuizen en flats op dieet

Woonhuizen

1990: 222 m²

2000: 160 m²

2005:143 m²

2010: 146 m²

2015: 138 m²

2016: 133 m²

Flats

1990: 123,3 m²

2000: 83 m²

2005:74 m²

2010: 70 m²

2015: 69 m²

2016: 66 m²

Bronnen: FOD Economie - Confederatie Bouw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie