Fit & Gezond

Van een beetje alcohol drinken, ga je minder snel dood

Van een beetje alcohol drinken, ga je minder snel dood

Foto: Getty Images/iStockphoto

Af en toe een glas bier of wijn drinken, helpt de kansen verkleinen op een vroegtijdig overlijden. Tot die enigszins verrassende conclusie komt een Amerikaanse wetenschappelijke studie, waarbij acht jaar lang het drinkgedrag van 330.000 mensen werd gevolgd.

In vergelijking met mensen die nooit een druppel alcohol drinken, hebben lichte tot matige drinkers 20 procent minder kans om vroeg te sterven door eender welke oorzaak, maar specifiek door een hartkwaal.

Dat blijkt uit de besluiten van een grootschalige studie van The Journal of the American College of Cardiology.

Zware drinkers en binge drinkers daarentegen hebben 10 procent meer kans om te overlijden. De studie wijst uit dat het risico op overlijden door kanker voor die groep zelfs toeneemt tot 20 procent.

Onder lichte drinkers wordt de categorie beschouwd die minder dan drie eenheden alcohol per week inneemt. Matige drinkers drinken tussen 3 en 14 glazen alcohol per week voor mannen, tussen 3 en 7 glazen voor vrouwen. Wie meer drinkt wordt opgelijst als een zware drinker.

Geheelonthouders en ex-drinkers

Tijdens de studie, die acht jaar liep, overleden 34.754 van de gevolgde mensen. Daarvan stierven 8.947 personen aan cardiovasculaire kwalen en 8.274 aan kankers.

Mannelijke zware drinkers hadden 25 procent meer kans om tijdens de studie te overlijden dan mannen die nooit dronken. Voor kanker was dat zelfs 67 procent. Opmerkelijk is dat die grote verschillen voor vrouwen niet werden gevonden.

Zwaar alcoholverbruik wordt al langer gelinkt aan lever- en hartziektes en ook aan bepaalde vormen van kanker.

Maar voor het eerst echter maakte een grootschalig onderzoek het onderscheid tussen niet-drinkers en lichte/matige drinkers. Ook werden in vroegere studies bewuste geheelonthouders op een hoopje gegooid met ex-drinkers die geen druppel meer (mogen) drinken.

Goed voor de bloedvaten

De studie stelt vast dat een beetje alcohol de kans vergroot om niet vroeg te sterven maar heeft niet ontdekt hoe dat komt. Wetenschappers tasten zelf in het duister. “Het kan zijn dat een beetje alcohol de gezondheid van je bloedvaten verhoogt”, aldus Dr. Eugene Yang van de School of Medicine van Washington. “In die visie beperkt alcohol ontstekingen in de bloedvaten en het vormen van bloedklonters, verhoogt het de aanwezigheid van goede cholesterol en stimuleert het de trafiek van antioxydanten.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees