Fit & Gezond

Regelmatig eens kwaad? Het helpt je misschien aan een gelukkiger leven

Regelmatig eens kwaad? Het helpt je misschien aan een gelukkiger leven

Foto: Shutterstock

Regelmatig eens boos zijn kan helpen om een gelukkiger leven te leiden. Niemand is echt fan van slechte momenten en nare gebeurtenissen, maar we hebben ze wel nodig om echt gelukkig te kunnen zijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin de conclusie luidt dat geluk over meer gaat dan je enkel de hele tijd blij voelen.

Gelukkig zijn wil niet zeggen dat je de hele tijd al vrolijk fluitend door het leven moet lopen, zelfs kwaad zijn kan ertoe bijdragen. Alleen is het belangrijk dat al die emoties betekenisvol zijn en op het juiste moment aan bod komen. Zo luidt de conclusie die werd gepubliceerd in 'Journal of Experimental Psychology: General' en werd uitgevoerd door de Hebrew University of Jerusalem.

"Deze emoties kunnen boosheid en zelfs haat omvatten", zegt auteur en professor in de psychologie Maya Tamir. "Alle emoties kunnen positief zijn in de ene context en negatief in de andere, onafhankelijk van of ze nu leuk of onaangenaam zijn."

In acht landen

Om tot dat besluit te komen, werden 2.324 universiteitsstudenten uit acht landen bevraagd. Er werd onder meer gepolst naar de gevoelens die ze in hun dagelijkse leven ervaren alsook naar de gevoelens die ze wensten te hebben. Er werd ook gepeild naar mogelijke depressieve emoties en de mate van voldoening die ze voelden. Niet geheel onverwacht gaf het merendeel aan zich vaker blij te willen voelen, maar 10 procent gaf aan vaker negatieve emoties te willen voelen.

"Mijn onderzoek toont aan dat gelukkigere mensen net de emoties beleven die ze willen beleven", zegt Tamir. "Dat betekent dat als iemand boos wil zijn - omdat boosheid bijvoorbeeld die persoon tegen onrecht helpt vechten - die persoon meer kans maakt om gelukkiger te zijn als die de boosheid ook effectief toelaat dan moest hij of zij dat niet doen."

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees