Doodrijder Merel De Prins weet volgende week of hij terug naar de cel moet

Doodrijder Merel De Prins weet volgende week of hij terug naar de cel moet

Aytekin wilde niet in beeld worden gebracht in de rechtbannk Foto: BELGA

Brussel / Vilvoorde -

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) beslist op 24 augustus of Muhammed Aytekin (22) uit Schaarbeek, die in oktober 2015 de Merel De Prins (12) doodreed in Vilvoorde, terug moet naar de gevangenis. De man was vijf maanden geleden al in alle stilte vrijgelaten omdat hij een oogziekte heeft.

Volgens het Brusselse parket is zijn toestand intussen zodanig verbeterd dat hij weer in staat is om zijn straf uit te zitten. Zijn advocaat, meester Yannick De Vlaemynck, betwist dat en vraagt een tegensprekelijk medisch onderzoek.

Merel De Prins werd eind oktober 2015 aangereden in Vilvoorde toen ze op de terugweg van school de straat overstak. De man die haar had aangereden, Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland, maar gaf zich later toch aan bij de politie nadat hij internationaal geseind werd. De jongeman had nooit een rijbewijs gehaald, maar had wel 7 keer een rijverbod opgelegd gekregen.

Doodrijder Merel De Prins weet volgende week of hij terug naar de cel moet
Foto: fb

Op 26 januari jongstleden veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank Aytekin nog tot een effectieve celstraf van 5 jaar. Hij werd onmiddellijk aangehouden. Maar lang zat hij niet in de cel. Drie artsen hadden vastgesteld dat hij een zware oogziekte heeft en dat hij dreigde blind te worden als hij in gevangenis bleef en geen gepaste behandeling kreeg.

Operaties

Om dat risico niet te lopen, werd hij in alle stilte vrijgelaten. Daarop kwam er een pak kritiek. Zelfs minister van Justitie Geens (CD&V) mengde zich en stelde dat de vrijlating tijdelijk was.

Het Brusselse parket liet Aytekin deze zomer onderzoeken door een wetsgeneesheer en stelde op basis van dat verslag dat zijn toestand zodanig verbeterd was dat hij weer in staat is om zijn straf uit te zitten.

“Maar dat verslag is niet tegensprekelijk en die arts is geen oogarts-specialist”, zegt meester De Vlaemynck, advocaat van Aytekin. “Ik wil minstens een tegensprekelijk onderzoek door een gespecialiseerde oogarts.”

Volgens meester De Vlaemynck heeft zijn cliënt al twee operaties ondergaan aan zijn ogen en wacht hem nog een derde. “Maar als die mislukt, zal hij definitief blind zijn. Daarom proberen de artsen hem voorlopig op een andere manier te behandelen.”

Volgende week neemt de strafuitvoeringsrechtbank een beslissing.

Corrigeer

NIEUWS