Mama's leren Nederlands, terwijl zoon voetbal speelt

Mama's leren Nederlands, terwijl zoon voetbal speelt

Vlnr: Khadija Afroukh, Peter Schoenaerts, Ghizlane Yousfi en Faruk Akkus. Foto: if

Vilvoorde -

Anderstalige voetbalmama's van Vilvoorde City krijgen tijdens het nieuwe seizoen de kans om hun Nederlands bij te spijkeren via gespreksavonden met tien interessante praatgasten. Zoonlief schaaft intussen zijn traptechniek bij op het grasveld.

Voetbalclub Vilvoorde City en vzw Fast Forward slaan de handen in elkaar voor een uniek taalproject. De anderstalige mama's die hun kinderen naar de voetbaltraining brengen, krijgen komend voetbaljaar de mogelijkheid om via gespreksgroepen hun Nederlands te oefenen en inspirerende vrouwen te ontmoeten in de voetbalkantine van Vilvoorde City.

Het initiatief kan alvast rekenen op de steun van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. Dat maakte 1 miljoen euro vrij om anderstaligen oefenkansen Nederlands te bieden in Brussel en Vlaanderen. Van de 21 geselecteerde projecten komt slechts één uit Vlaams-Brabant: dat van voetbalclub Vilvoorde City en vzw Fast Forward. Met ‘Vilvoordse voetbalmoeders: scoren met taal’ willen de clubleden twintig anderstalige voetbalmama's inspireren en helpen met hun Nederlands.

Tientallen mama’s

Voorzitter Faruk Akkus wil dat Vilvoorde City, dat pas in 2016 werd opgericht, meer is dan zomaar een voetbalploegje. Het is zijn bedoeling om anderstalige gezinnen via het voetbal te helpen bij hun integratie in de stad. Een jaar na de oprichting van de club wordt de daad bij het woord gevoegd.

“Wij zijn een dynamische voetbalploeg met een 350-tal jonge spelertjes van diverse afkomst”, zegt Akkus. “Elke training staan er tientallen voetbalmama's langs de kant van het plein te kijken naar zoonlief. Dat bracht ons op het idee om de anderstalige moeders, die soms uit een andere leefwereld komen en vaak weinig voeling hebben met de Nederlandse taal, een aangename en nuttige activiteit aan te bieden, terwijl hun kinderen aan het sporten zijn.”

Faruk dacht in eerste instantie aan de organisatie van een variant op het Café Combinne, een interculturele praatgroep waar Nederlands gesproken wordt. Bij een eerste rondvraag bij de voetbalmama's toonden zo'n vijftig mama's interesse. Meer had de voetbalvoorzitter niet nodig om het geweer van schouder te veranderen. Hij nam contact op met Peter Schoenaerts van de vzw Fast Forward, dat zich met culturele initiatieven inzet voor zwakkere doelgroepen. Ziedaar, de geboorte van ‘Vilvoordse voetbalmoeders: scoren met taal’, een uniek taalproject.

“Op vlak van oefenkansen Nederlands hebben we als vzw veel expertise opgebouwd”, zegt Peter Schoenaerts van Fast Forward vzw. “Tot vorig jaar maakte Fast Forward theater voor anderstaligen. Die activiteit werd inmiddels overgenomen door het Antwerpse ‘Theater van A tot Z'. Al blijft er ook een theaterafdeling actief in Vilvoorde. Nu gaan we ons focussen op het ondersteunen van cultuur en onderwijs. We willen mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen en inspireren. Dit oefenkansenproject is daarvoor ideaal.”

Vrijwilligers gezocht

In september start het project. Dan zullen de voetbalmama's twintig weken lang kunnen deelnemen aan bijeenkomsten waarop geregeld een interessante spreekster wordt uitgenodigd. De mama's mogen de gasten vragen stellen en gaan met elkaar in gesprek. De thema's die aan bod komen, zijn erg divers, gaande van journalistiek over sport tot gezonde voeding. Voetbalmama's Khadija Afroukh en Ghizlane Yousfi scharen zich alvast achter het project.

Khadija Afroukh: “De bereidwilligheid bij de voetbalvrouwen is groot. Iedereen beseft het belang van de Nederlandse taal bij het integratieproces. Maar niet iedereen heeft de tijd of de middelen om een cursus Nederlands te volgen. Dit project biedt een prima antwoord op dat probleem. De ouders hebben hier een uurtje of twee niets om handen, terwijl de kinderen voetballen. Nu kunnen we die tijd nuttig en leuk invullen. Doordat we met een groot aantal voetbalmama’s in het project stappen, verdwijnt de instapdrempel en kunnen we elkaar motiveren om Nederlands te praten.”

Alle spreeksessies worden begeleid door vrijwilligers. Wie zin heeft om anderstalige mama's met hun Nederlands te komen helpen, is van harte welkom.

Contact opnemen kan via info@fast-forward.be.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio