Rik Vankeirsbilck (82) overleden na hartinfarct

Oud-burgemeester Vankeirsbilck (82) overleden na hartinfarct: “Hij was mijn leermeester en raadsman”

Oud-burgemeester Vankeirsbilck (82) overleden na hartinfarct: “Hij was mijn leermeester en raadsman”

Rik Vankeirsbilck was een echte man van het volk. Foto: if

Ingelmunster -

Rik Vankeirsbilck, die twintig jaar burgemeester was in Ingelmunster en ook in de regering zetelde, is gisterenochtend op 82-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. “Va stond altijd voor iedereen klaar.”

“Als één iemand in onze gemeente de titel ‘dé burgemeester’ verdient, dan is hij het wel”, vindt huidig burgemeester Kurt Windels (De Brug). “Ik kwam hem regelmatig tegen de voorbije jaren. Hij gaf soms advies of opbouwende kritiek rond bepaalde beslissingen. Ik ben niet van zijn partij, maar hij dacht altijd in het belang van ‘zijn’ Ingelmunster.”

Dat Vankeirsbilck een belangrijk figuur was in de gemeente en daarbuiten bewijst zijn omvangrijke politieke carrière bij de toenmalige CVP. Vanaf 1965 zetelde hij in de Ingelmunsterse gemeenteraad. In 1971 werd hij burgemeester. Een ambt dat hij liefst 20 jaar zou bekleden. Van 1973 tot 1994 was hij ook volksvertegenwoordiger en in 1988 zelfs enkele maanden Kamervoorzitter. Rik Vankeirsbilck zorgde er eigenhandig voor dat Ingelmunster tijdens de fusieronde in 1975 en 1976 zijn zelfstandigheid kon behouden.

Voor Jean-Pierre De Clercq was Vankeirsbilck een politieke vader en leermeester, maar ook vooral een erg goede vriend. “In augustus 1982 heeft Rik mij aangesproken om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toen ik in 1983 gestart ben als gemeenteraadslid, en later ook als schepen en burgemeester, was hij mijn leermeester, mijn raadsman, maar ook mijn vertrouwenspersoon. ‘Ge weet mij wonen’ was zijn slogan”, vertelt Jean-Pierre.

Ook voor zijn politieke carrière was de ere-burgemeester al sociaal geëngageerd. Hij was in zijn jongere jaren lid van diverse jeugdverenigingen en koos voor studies als maatschappelijk assistent. Tijdens zijn werk als directeur van de sociale kredietmaatschappij ‘Voor ons volk’ hielp hij mensen aan een sociale lening. Als voorzitter van Mandelbeek liet hij honderden sociale woningen bouwen. Het Maria Rustoord, dat hij als gedelegeerd bestuurder hielp uitbouwen, telt ondertussen 180 bedden.

Respect voor iedereen

Rik Vankeirsbilck was getrouwd met Marie-Jeanne Coussens. Hij had drie kinderen, Jan, Piet en Hilde, en vier kleindochters. Vooral Jan en Hilde lieten zich inspireren door het sociaal en politiek engagement van hun vader. “Hij heeft ongetwijfeld voor een stuk bijgedragen aan mijn priesterroeping”, zegt Jan. “Dat soort engagement en dienstbetoon vind je vandaag bijna nergens meer. Die persoonlijke en directe aanpak typeerde onze va. Hij stond altijd voor iedereen klaar, ongeacht hun politieke kleur.” Zelfs in die drukke politiek was zijn gezin heilig. “Eén keer per week, meestal op zondag, aten we samen. Als de telefoon dan ging, nam ma op en moest ze zeggen van va dat hij niet thuis was”, zegt Hilde. Zij trad in zijn politieke voetsporen en zetelt in de gemeenteraad. “Op vraag van de partij”, licht ze toe. “Va heeft mij daar nooit in gepusht.”

Vankeirsbilck dacht altijd met een langetermijnsvisie na in het welzijn van de gemeente. Ook de laatste jaren bleef hij de gemeente op de voet volgen.

Zondag had de ere-burgemeester nog genoten van de Mennefeesten in zijn eigen gemeente. Maandagavond kreeg hij een hartstilstand. Woensdag is hij overleden in het ziekenhuis.

De uitvaart zal plaatsvinden op woensdag 23 augustus om 10.30 uur in de Sint-Amanduskerk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio