En plots ligt er een bushalte voor je garagepoort

En plots ligt er een bushalte voor je garagepoort

Rudi en Catherine kregen totaal onverwacht een bushalte voor hun garage. Foto: hsb

Catherine en Rudi Maes uit de Vesaliusstraat in Leuven zijn woedend. Sinds kort is er een bushalte voor hun privégarage, waardoor zij hun gratis parkeerplaats kwijt zijn. “In uitzonderlijke gevallen kunnen wij niet anders”, zegt De Lijn.

Amper twee maanden geleden, op 20 juni, verhuisden Catherine en Rudi naar de Vesaliusstraat. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Catherine was naar het politiecommissariaat gegaan en had er gevraagd of ze hun tweede auto voor hun privégarage mochten zetten terwijl daar geen afgelijnde parkeerplaats was.

“Dat bleek in Leuven toegelaten, op voorwaarde dat de nummerplaat opgehangen werd aan de garage. We brachten dat in orde, dus alles leek oké. We konden zonder bewonerskaart of parkeerticket voor de deur staan”, zegt Catherine.

Overlast door busgebruikers

Maar exact een maand later verschenen er werkmannen, die voor hun deur een bushalte aanlegden. Gevolg: parkeerplaats kwijt.

“Wij vielen compleet uit de lucht”, zegt Catherine. “Dit is een buurt waar sowieso al weinig parkeerplaatsen zijn. Het is voor ons enorm lastig dat we onze plek zomaar kwijt zijn. Er staan ook constant mensen voor de garage op de bus te wachten, waardoor we moeilijk kunnen wegrijden. Die mensen laten vaak ook vuil achter, want er staat nog geen vuilnisbak. Daarbij komt nog dat ik als directeur van de vzw Sukhi Home geregeld evenementen organiseer en dan moet ik voor mijn garage kunnen parkeren om te laden en lossen. Ik kan hier echt niet mee lachen, temeer omdat ik nog speciaal was gaan informeren bij de politie.”

Woonzorgcentrum

“Zo’n maatregel nemen wij slechts uitzonderlijk”, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. “Slechts een heel beperkt aantal van onze 38.000 bushaltes bevinden zich voor een privé-garage. En als wij dat toch doen, gebeurt dat altijd in overleg met de gemeente en de politie.”

“ In dit geval hebben wij het gedaan omwille van twee redenen: in de eerste plaats omdat het woonzorgcentrum vlakbij al lang vragende partij was voor een halte. Nu staat de halte voor de deur van het woonzorgcentrum. En ten tweede omdat het enige alternatief was dat wij drie publieke parkeerplaatsen in die straat hadden moeten opofferen. Wij hebben het algemeen belang laten primeren boven dat van een particulier.”

Algemeen belang

De woordvoerder van De Lijn geeft wel toe dat het beter was geweest als Catherine en Rudi vooraf waren ingelicht over de maatregel.

Aan de hinder van wachtende reizigers of achtergelaten vuil kan De Lijn niet veel doen. “Als mevrouw wil binnen- of buitenrijden zal ze moeten vragen aan de wachtenden om even opzij te gaan. En ze kan ook vragen aan de gemeente om een vuilnisbak te plaatsen, maar die kan dan natuurlijk ook niet voor de garage geplaatst worden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio