Zelfs de oerconservatieve chef-strateeg van Donald Trump haalt uit naar rechts-extremisten: “Het zijn losers, een bende clowns”

Zelfs de oerconservatieve chef-strateeg van Donald Trump haalt uit naar rechts-extremisten: “Het zijn losers, een bende clowns”

Steve Bannon. Foto: AP

Steve Bannon, voormalig voorzitter van het oerconservatieve Breitbart News en huidig chef-strateeg van Donald Trump, heeft in tegenstelling tot zijn president wel hard uitgehaald naar de extreemrechtse groeperingen na het drama in Charlottesville. “Rechts-extremisten zijn losers, een bende clowns”, zo zegt hij in een interview met het progressieve magazine ‘American Prospect’.

LEES OOK. Amerika reageert vol ongeloof op ontstellende persconferentie van Donald Trump

Het is een verrassend interview met Steve Bannon. Niet alleen vertelt de chef-strateeg van het Witte Huis opvallend openhartig, hij doet ook meerdere uitspraken die niet in lijn liggen met wat zijn president eerder deze week verkondigde.

Terwijl Trump de schuld van het drama in Charlottesville(waarbij zaterdag een vrouw om het leven kwam nadat een aanhanger van extreemrechts ingereden was op een groep tegenbetogers) nog de schuld in “beide kampen” legde, haalde Bannon wel hard uit naar de rechts-extremisten.

LEES OOK. Geen enkele Republikein wil Trump verdedigen op Fox News

De uitspraken komen er na meerdere oproepen - uit verscheidene hoeken - tot het ontslag van Bannon als chef-strateeg. Volgens velen zou hij Trump verboden hebben om de schuld te leggen bij de ‘white supremacists’, omdat die een te belangrijk aandeel zouden uitmaken van de aanhang van de president. “Klopt helemaal niet”, zegt hij nu. “Het gaat maar om een fenomeen in de marge. De media speelt er gewoon te gretig op in en die roddels moeten we nu de kop indrukken. Die rechts-extremisten zijn niets meer dan een bende clowns, losers.”

Robert Kuttner, de American Prospect-reporter die Bannon interviewde, kon zijn oren dan ook niet geloven. Bannon staat namelijk zelf bekend om zijn conservatieve, extreemrechtse ideeën. “Hij heeft dit niet eens off the record gezegd. Verrassend, zeker als je weet dat Bannon niet echt happig is op de media.”

Het interview was mogelijk wel een reactie op de omstreden persconferentie van Donald Trump eerder deze week. Daarin liet de president uitschijnen dat Bannon ook wel eens de laan uitgestuurd zou kunnen worden. “Ik heb hem graag, maar hij is er wel vrij laat bij gekomen. We zullen wel zien wat er met hem gebeurt”, luidde het.

Zelfs de oerconservatieve chef-strateeg van Donald Trump haalt uit naar rechts-extremisten: “Het zijn losers, een bende clowns”
Foto: AFP
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S