Het moeten niet altijd peperdure jets zijn: Amerikaanse luchtmacht wil ten oorlog met landbouwvliegtuigjes

Het moeten niet altijd peperdure jets zijn: Amerikaanse luchtmacht wil ten oorlog met landbouwvliegtuigjes

Ze zijn klein en wendbaar en kosten maar een fractie van de peperdure jets die nu worden ingezet. Maar het grootste voordeel is dat ze weinig plaats nodig hebben om te landen of op te stijgen. Daarom test de US Air Force momenteel de inzet van sproeivliegtuigjes die door landbouwers worden gebruikt als nieuwe oorlogsmachines.

De akkers in de VS zijn niet te vergelijken met velden bij ons. Landbouwbedrijven besproeien hun gewassen met kleine vliegtuigjes die daar speciaal voor ontworpen zijn. Ze zijn ultralicht, verbruiken weinig brandstof, zijn erg wendbaar, maken amper lawaai en hebben geen lange start- of landingsbanen nodig. Vooral dat laatste heeft de Amerikaanse luchtmacht op ideeën gebracht. Niet dat ze de drones of andere moderne toestellen willen vervangen, ze zouden wel een meerwaarde kunnen betekenen in de al uitgebreide luchtvloot van het Amerikaanse leger.

In sommige conflictgebieden zou zo een toestelletje erg goed van pas komen om onder meer grondtroepen vanuit de lucht te beschermen en te bewaken. Maar ook om in beperkte mate luchtaanvallen uit te voeren.

Sproei- en blusvliegtuig

Momenteel lopen op geheime basissen in de VS een aantal experimenten met deze Air Tractor’s AT-802, die oorspronkelijk gebouwd zijn als sproei- en blusvliegtuig omdat ze in 5 minuten tijd 3.100 liter water kunnen opslaan.

Ze hebben verschillende voordelen die de F-35 gevechtsvliegtuigen ook hebben. Met dat verschil dat ze pakken goedkoper zijn. Een omgebouwd sproeivliegtuig kost om en bij de 300.000 euro, een F-35 125 miljoen euro. “Uiteraard kan je ze niet met elkaar vergelijken en hebben ze elk hun sterktes en zwaktes. Omdat ze zo klein zijn kunnen ze bijvoorbeeld ingezet worden om piloten te redden die in oorlogsgebied zijn neergehaald en die zichzelf in veiligheid konden brengen met hun schietstoel”, zegt een Amerikaanse legerexpert.

Afweergeschut

Het Amerikaanse leger heeft voor het experiment lichte raketten onder de vleugels bevestigd, heeft de vliegtuigen bepantserd tegen aanvallen van op de grond en heeft er ook afweergeschut in voorzien.

Of de toestellen uiteindelijk zullen deel uitmaken van de Amerikaanse vloot en wanneer, staat nog lang niet vast. Ze zitten nog maar in een testfase. Een echte primeur is het overigens niet. Ook in veel andere landen gebruikt het leger al deze kleine vliegtuigen voor oorlogsvoering en bescherming van de troepen.

In Colombia gebruikt het leger deze landbouwvliegtuigjes om drugsplantages op te sporen en te vernietigen vanuit de lucht. Maar de kritiek op die aanpak is groot omdat ze vanuit de lucht chemische vernietigingsproducten op de plantages spuiten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees