In België werd hij zo goed als vergeten na zijn monsterhit, maar in Oost-Europa is hij nu een god

Video: Disco Pod Gwiazdami

Beveren-Waas -

Meer dan 3,5 miljoen Polen zagen afgelopen weekend op televisie hoe Beverenaar Johan Waem (40) een prestigieuze muziekprijs mee naar huis mocht nemen. En ook al zegt zijn naam u wellicht niets, toch kent u ongetwijfeld nog zijn monsterhit uit 2004. Of hoe het succes van Danzel in het buitenland amper bij te houden is, terwijl niemand in België hem nog kent.

Jaarlijks kijken de Polen reikhalzend uit naar ‘Disco Pod Gwiazdami’. Een muziekshow op televisie die je kan vergelijken met ‘Tien Om Te Zien’. Maar dan wel met maar liefst 3,5 miljoen kijkers. Ook te gast dit jaar: de Vlaming Johan Waem, die sinds 2004 ook gekend is onder de artiestennaam Danzel. Hij is al jarenlang razend populair in Polen. En daarvoor kreeg hij zondagavond onverwacht een mooie erkenning. De jury schonk hem een lifetime achievement award omdat hij met zijn single ‘Pump it Up!’ het land de grootste hit van het laatste decennium heeft geschonken.

De oorworm waarvoor Waem een prijs heeft gekregen, stond bij ons in 2004 maandenlang bovenaan in de hitlijsten. Maar ook in het buitenland waren ze dol op de single. “Toen het nummer pas was uitgekomen, heb ik in Polen zelfs een award gekregen voor beste nieuwkomer. En in Rusland heb ik nog een MTV Music Award in ontvangst mogen nemen”, vertelt Danzel ons vanuit Turkije, waar hij donderdag nog een optreden gaat geven.

Video: YouTube

Dertien jaar na de release is ‘Pump it Up!’ uitgegroeid tot een wereldwijde cultclassic. “Het nummer blijft maar verschijnen op compilaties, zelfs in Japan en Australië. Wat de single dan zo bijzonder maakt? Geen flauw idee. Maar blijkbaar heeft het genoeg elementen om onsterfelijk te worden”, zegt Waem.

Kampioenenfeest Zenit

De afgelopen jaren maakte Danzel vooral het mooie weer in het buitenland. Want daar gaat het harder dan ooit. “Ik treed heel vaak op in Oost-Europa en Rusland. En ja ... zelfs in Kazachstan, eigenlijk een heel modern en rijk land. Enkele jaren geleden heb ik zelfs nog opgetreden op het kampioenenfeest van Zenit Sint-Petersburg. Ik kan je garanderen: dat was een decadente avond. Nicolas Lombaerts (die destijds bij Zenit speelde, nvdr.) stond mij toen zelfs vanop de eerste rij aan te moedigen.”

Maar hoe zit het dan in België? “Hier heb ik amper nog optredens. We leven in een heel klein land. En hier is je succes vooral afhankelijk van airplay op de radio. Als de radiozenders je nummer niet spelen, weet amper iemand dat je nieuw werk hebt uitgebracht. In het begin lig je daarvan wakker, maar na een tijdje besef je dat zoiets eigenlijk een luxeprobleem is. Want in het buitenland heb ik wel veel werk. En daar voel je je soms een echte koning”, besluit hij.

Wie Danzel deze zomer toch eens aan het werk wil zien in ons land, kan daarvoor terecht op Kamping Kitsch Club. Het grootste verkleedfeest van ons land heeft dit jaar plaats op zaterdag 26 augustus in Kortrijk.

In België werd hij zo goed als vergeten na zijn monsterhit, maar in Oost-Europa is hij nu een god
Danzel in 2017. Foto: Facebook Johan Waem
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees