Vlaamse vrouw bij veertien dodelijke slachtoffers

OVERZICHT. Dit weten we al over de aanslagen in Barcelona en Cambrils

Barcelona werd donderdag opgeschrikt door een nieuwe terreurdaad. Een bestelwagen reed op de Ramblas in op tientallen toeristen. Ook in de badplaats Cambrils vond een aanslag plaats. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken vielen daarbij in totaal veertien doden, onder wie ook een Vlaamse vrouw. Terreurorganisatie ISIS heeft de aanslag opgeëist. Bij de tweede aanslag in Cambrils kon de politie wel vijf terroristen - die ook op voetgangers wilden inrijden - om het leven brengen. Beide aanslagen zijn aan elkaar gelinkt. Dit weten we al:

HERBELEEF. Terrorist rijdt in op mensenmassa in Barcelona: 13 doden, meer dan 100 gewonden

Wat is er precies gebeurd in Barcelona?

Donderdagavond iets na 17 uur reed een witte bestelwagen ter hoogte van de Plaça Catalunya op de Ramblas met hoge snelheid in op een massa voetgangers. Nadien zou het voertuig nog 600 meter zigzaggend verder zijn doorgereden en kwam het tot stilstand aan de Pla de la Boqueria, nadat het een kiosk had geraakt.

Vlak na het incident stelde de politie rond de plaats van de aanslag een perimeter in. Alle winkels en restaurants moesten op politiebevel de deuren sluiten en aan iedereen die zich in de buurt van het incident bevond, werd gevraagd om binnen te blijven. Ook het openbaar vervoer rond de Ramblas werd volledig lamgelegd. Onder meer de treinstations aan de plaza Cataluña en de Paseo Gràcia werden volledig afgesloten voor het publiek.

En wat in Cambrils?

Enkele uren later, in de nacht van donderdag op vrijdag, hebben nog andere terroristen geprobeerd om met een wagen in te rijden op voetgangers in Cambrils, een Catalaanse badplaats zo'n 100 kilometer van Barcelona. De politie wist hen echter klem te rijden. In het vuurgevecht dat daarop volgde, kwamen vier inzittenden meteen om het leven. Een vijfde sloeg te voet op de vlucht en werd even later neergeschoten. Ook hij overleed aan zijn verwondingen. Volgens verscheidene media droegen de vijf bomgordels, maar die waren nep, aldus de Spaanse autoriteiten. 

Na de aanslag werden zeven slachtoffers - onder wie een agent - naar het ziekenhuis gebracht. Een vrouw is er intussen aan haar verwondingen overleden. Nog minstens één ander slachtoffer zou er erg aan toe zijn.

Gaat het om terreurdaden?

Vlak na het drama in Barcelona sprak de politie al over een terreurdaad. Iets wat enkele uren later door terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) werd bevestigd via zijn persagentschap Amaq. "De aanvallers van de aanval in Barcelona waren soldaten van het kalifaat", stond in de verklaring die werd verspreid via het sociale netwerk Telegram. De operatie was een antwoord op de oproep om landen die deel uitmaken van de internationale coalitie om ISIS in Irak en Syrië te treffen, klonk het nog. Ook Cambrils zou een terreurdaad zijn.

Is er een verband tussen beide aanslagen?

Beide aanslagen zijn volgens de Mossos d'Esquadra, de regionale Catalaanse politie, zonder twijfel aan elkaar gelinkt en zouden "maar" een 'plan C' zijn na een ontploffing donderdag in Alcanar. Bij de explosie in een huis vielen daar woensdagavond één dode en zeven gewonden. De brandweer vond in het huis een twintigtal butaan- en propaanflessen.

De terroristen van de aanslagen in Barcelona en Cambrils zouden met elkaar in contact hebben gestaan. Het gaat dus niet om het werk van 'lone wolves', maar van een uitgebreide terroristische cel actief in de omgeving van Barcelona.

Wat weten we over de slachtoffers?

Bij het incident in Barcelona vielen volgens een laatste balans van de politie dertien doden. Onder de dodelijke slachtoffers bevindt zich ook een Vlaamse vrouw, dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. “Er verblijven veel Belgen in Barcelona op dit moment”, zei de minister donderdagavond. “We hebben al contact gehad met meerdere families. In de meeste gevallen leverde dat positieve info op, maar in één geval was er heel slecht nieuws.”

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, postte donderdagavond op Twitter dat het Belgische slachtoffer een vrouw uit Tongeren is. “Een Tongerse werd vandaag het slachtoffer van de laffe aanslag in Barcelona. Namens alle Tongenaren mijn deelneming aan familie en vrienden.”

Er raakten ook minstens twee Belgen gewond, onder wie één zwaargewond, aldus Reynders."Mogelijk liggen er nog meer landgenoten in het ziekenhuis, maar dit is voorlopig alles wat we weten. Er zijn veel gewonden en identificatie is in zo’n geval niet de eerste zorg. De gewonden liggen ook verspreid over verschillende ziekenhuizen.”

Het Belgische consulaat probeert de komende uren zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen. Ongeruste Belgen kunnen bellen naar het noodnummer 02/501.81.11.

LEES OOK: Vlaamse was met gezin op reis: "Zo onrechtvaardig dat ze net op zo'n verschrikkelijk moment daar waren"

Voorts zouden er ook 126 gewonden gevallen zijn op de Ramblas. Zestien daarvan zouden in kritieke toestand verkeren.In Cambrils vielen er zes gewonden.  

Naast het Belgische slachtoffer zijn er ook Fransen, Duitsers, Nederlanders, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs, Hongaren, Peruvianen, Ieren, Grieken, Cubanen, Macedoniërs, Chinezen, Italienen, Roemenen, Algerijnen en Spanjaarden onder de doden en gewonden.

Wat weten we over de daders?

Er werden intussen al in totaal vier verdachten opgepakt na de aanslagen. Over de gearresteerden is nog maar weinig bekend. Wel zouden ze allemaal tussen de 21 en 34 jaar oud zijn. Twee van hen werden opgepakt in het Catalaanse stadje Ripoll.

Lange tijd dacht de politie dat de bestuurder van de bestelwagen Driss Oukabir (28) was, maar dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. De man is wel opgepakt omdat hij een aandeel zou hebben in de (voorbereiding van de) terreurdaad. 

Zijn broer, Moussa Okabir (18), zou dan wel weer de vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen zijn. Hij sloeg kort na de aanslag te voet op de vlucht. Volgens Spaanse media werd hij "mogelijk" gedood tijdens het terreurincident in Cambrils.

De Spaanse politie meldt overigens dat de terroristen wee voertuigen gehuurd zouden hebben. Eén om de aanslag te plegen, een ander om te vluchten. Het tweede voertuig zou gevonden zijn in Vic, een stad op ongeveer 70 kilometer ten noorden van Barcelona, vlakbij een restaurant van Burger King.  

OVERZICHT. Dit weten we al over de vermoedelijhke daders in Barcelona en Cambrils

Strenge veiligheidsmaatregels

Vlak na de aanslag op de Ramblas hield de politie verscherpte toegangscontroles op de toegangswegen van Barcelona. Twee wagens, waaronder een witte Ford Focus, zijn door die politiecontroles gereden. De bestuurder van de witte Ford Focus sloeg op de vlucht en reed daarbij drie agenten aan, waarbij één politieman zijn enkel brak. Na een achtervolging werd de bestuurder doodgeschoten in San Just Desvern. Of die man iets met de terreurdaad te maken heeft, is niet geweten. 

Bij een andere controle weigerde een bestuurder halt te houden en werd een agent aangereden. De man kon worden gearresteerd. Het is niet duidelijk of er een verband is met de aanslag op de Ramblas.

Wat met dreigingsniveau in ons land?

Het OCAD houdt het dreigingsniveau in het hele land voorlopig op 3, het op één na hoogste niveau. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon (N-VA) vrijdag.

Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging kwam bijeen na de aanslagen in Barcelona en Cambrils, om het dreigingsniveau bij ons opnieuw te analyseren. Dat niveau blijft voorlopig op 3, wat betekent dat de dreiging "ernstig, mogelijk en waarschijnlijk" is, maar dat er geen aanwijzing is van een "zeer nabije" dreiging.

Internationale reacties

In het binnen- en buitenland klinken verontwaardigde reacties op de gebeurtenissen in Barcelona. Op het Twitter-acount van voetbalploeg FC Barcelona klinkt het onder meer dat alle kracht en respect uitgaat naar de slachtoffers, hun families en de burgers van Barcelona. Ook de Amerikaanse president Donald Trump betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers. "Wees sterk, we houden van jullie", klonk het via Twitter. 

Bevindt u zich momenteel in Barcelona en bent u in de buurt van het ongeval? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S