Oostende pacht Earth Explorer tot 2066

Oostende pacht Earth Explorer tot 2066

Het gebouw sloot twee jaar geleden, maar nu lijkt er een oplossing te komen. Foto: efo

Oostende -

Het stadsbestuur en het Vlaams Gewest bereikten een akkoord voor een erfpachtovereenkomst voor Earth Explorer. De stad betaalt het Vlaams Gewest daarvoor jaarlijks 9.300 euro tot eind 2066.

Het gebouw werd begin jaren 2000 opgetrokken en was bedoeld als een wetenschapspark. Het Frimoutcentrum, genoemd naar de eerste Belgische ruimtevaarder, veran-derde later in Earth Explorer en Explorado. Het beheer ging over naar Britse en nadien Duitse bedrijven, maar een echt succesverhaal werd het in de latere jaren niet.

Twee jaar geleden sloot het de deuren en werd een curator aangesteld. Het Vlaams Gewest bleef eigenaar van de grond, de stad Oostende van het gebouw. Oostende heeft al die tijd wel plannen gehad met het gebouw aan de Fortstraat. Het ligt namelijk op een interessante locatie met bijhorende parking op de Oosteroever die in volle ontplooiing is. Er is ook en kandidaat om er een indoor speeldorp in onder te brengen. Oostende sloot daarom met het Vlaams Gewest een erfpachtovereenkomst af te sluiten.

Daarin wordt wel bepaald dat het gebouw en de grond enkel gebruikt mogen worden voor een allweather recreatieve activiteit. Oostende kan het gebouw nergens anders voor gebruiken. Alle kosten voor herstel zijn ook voor de stad. Eerstdaags ontvouwt de stad haar nieuwe plannen met het gebouw.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio