Dit festival doet het volledig zonder vuilnisbakken

Dit festival doet het volledig zonder vuilnisbakken

De Chiro van Gontrode steekt zijn nek uit met Ozon. “Om reclame te maken, beschilderden we de straten in onze gemeente.” Foto: lvi

Gontrode / Melle -

Afwasbare bekers, geen Coca-Cola, verantwoord vlees en composteerbare jetons om drankjes te kopen. Welkom op Ozon, het volledig ecologische festival van Chiro Gontrode dat op 2 september plaatsvindt. Er staan zelfs geen vuilnisbakken. “Er is toch geen afval.”

“Vroeger organiseerde de vorige leidingsploeg ‘Après Congé’, een buurtfeest en een samenzijn voor de kinderen en de ouders”, vertelt Lucas. “Maar veel jeugdbewegingen doen zoiets, daarom wilden wij eens iets nieuws lanceren.” Het eerste voorstel, een volledig ecologisch, ‘zero waste’-festival, werd meteen aanvaard. “Vroeger gebruikten we tijdens onze activiteiten wegwerpbekers, terwijl het een kleine moeite is om glazen af te wassen”, zegt Valerie. “Dat hebben we dus al veranderd. Op Ozon zullen we enkel met afwasbare bekers werken. Normaal gezien wordt er Coca-Cola geschonken, maar dat is een vervuilend bedrijf dat aan landroof doet. Daarom zullen wij bio-frisdranken- en bieren en andere drankjes van Oxfam serveren.”

Wel vlees, maar verantwoord

Voor wie honger heeft, zijn er biologische veggieburgers. De Chirojongeren zullen wel vlees aanbieden, maar ook daar is over nagedacht. “Het zal verantwoord vlees zijn. We bestellen via www.deeleenvarken.be. Het dier wordt pas geslacht als alle delen verkocht zijn”, klinkt het.

“Vroeger werkten we ook met drankkaarten”, zegt Lucas, terwijl de jongeren toegangsbandjes macrameeën. “Nu werken we met composteerbare jetons, waar we nadien spelletjes mee kunnen spelen. We deelden geen flyers uit, om reclame te maken hebben we de straten van Gontrode met ecologische grondverf beschilderd.”

Nog op het programma: muziek, zelfgemaakte loempia’s, een repair café voor textiel, elektro en fietsen, en een swishing-container waarin je kleding kunt doneren én iets mag meenemen wat je leuk vindt. “Vuilnisbakken zetten we niet, want er is toch geen afval. Misschien zetten we wel gft-containers.”

Het ecologische festival heeft wel een prijskaartje. “We vragen 6 euro toegang, maar de bezoekers krijgen er veel meer voor terug, en het moet financieel haalbaar blijven.”

Zodra het festival achter de rug is, willen de twintigers de lijn doortrekken. “We kunnen moeilijk een ecologisch evenement organiseren om nadien weer het milieu te belasten”, zegt Valerie. “We zullen dus zo voortdoen en er zal met argusogen naar onze werking worden gekeken.” Leen wil ook andere jeugdbewegingen inspireren. “Ik hoop dat zij gaan inzien dat het ook anders kan.”

INFO

Ozon vindt plaats zaterdag 2 september vanaf 14 uur aan het Chiroterrein in de Proefhoevestraat in Gontrode.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio