Brugs bedrijf groeit uit tot wereldspeler in virtual reality

© ddj

© ddj

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

AlfaVision uit Brugge groeide in geen tijd uit tot marktleider in virtual reality-ervaringen voor musea en erfgoedsites. “Tien jaar terug was dit onbetaalbaar voor musea, maar nu is het booming business.”

Dieter De Milde

Je verwacht het eerder in Silicon Valley, maar het is wel degelijk een bedrijfje uit Brugge dat het marktleiderschap heeft op vlak van toepassingen van virtual reality (VR) voor musea en erfgoedsites. In amper twee jaar tijd veroverden oprichters Els De Rooy (43) en Hans Vandamme (43) een groot stuk van de (virtuele) museumwereld.

“Ik ben burgerlijk ingenieur van opleiding, maar mijn passie zijn geschiedenis en cultuur en voor mij is dit dus een ideale combinatie”, zegt Hans. Hij stond mee aan de wieg van het Historium in Brugge, dat sinds twee jaar zwaar inzet op VR-ervaringen. Zo kun je er met de bekende VR-bril op, het Brugge van de 15de eeuw verkennen. “We merkten dat VR in ons museum erg populair is. Je moet al behoorlijk wat kennis en inlevingsvermogen hebben om je een beeld van het vijftiende-eeuws Brugge te kunnen vormen, maar door de VR-bril op te zetten, krijgen ook leken meteen het juiste gevoel. Dat is wat het zo populair maakt.”

“Ook de evolutie van de techniek speelt in onze kaart”, vervolgt Hans. “Tien jaar geleden was dit onbetaalbaar. Nu is de kostprijs nog maar een fractie van toen.”

Nadat het bedrijf toepassingen had gemaakt voor Historium en C-mine in Genk ging de bal aan het rollen. “We kregen opeens vragen uit Nederland en trokken daarna naar de beurzen, waar we merkten dat er nauwelijks gelijkaardige spelers waren”, zegt mede-oprichter Els De Rooy, die de productionele kant van de zaak op zich neemt. “Het was initieel niet de bedoeling internationaal te gaan, maar de reacties op beurzen waren zo positief dat we meteen beslisten de stap te wagen.”

Het bedrijf spaart dan ook kosten noch moeite en creëert volledige 3D-werelden waar stemacteurs, scriptwriters en programmeurs onder leiding van een regisseur levensechte situaties uit het verleden nabootsen die door bezoekers ervaren worden alsof ze er middenin zitten.

Inmiddels vertoeven ze zes maanden per jaar in het buitenland, werkten ze al samen met het Amerikaans leger en zijn ze in onderhandeling met onder andere Azerbeidzjan, Libanon en het Verenigd Koninkrijk. “Normaal starten we eind deze zomer een project op in Baku, een stad met verschrikkelijk veel erfgoed, waar we de Zijderoute in kaart willen brengen.” Of we hen ook nog in België terugzien? “Absoluut, binnenkort wordt het mogelijk om te ervaren hoe het is om de Ronde van Vlaanderen te winnen in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Maar veel meer kunnen we daarover nog niet kwijt.”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio