Minstens twee Belgen gewond nadat wagen inrijdt op mensenmassa

Vlaamse vrouw sterft na aanslag Barcelona, reisadvies naar Spanje aangepast

Vlaamse vrouw sterft na aanslag Barcelona, reisadvies naar Spanje aangepast

Foto: AP

Bij de aanslag in Barcelona kwam donderdag een vrouw uit Tongeren om het leven en minstens twee andere Belgen raakten gewond. Eén van hen is er erg aan toe, zo meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Vrijdag werd het reisadvies naar Spanje aangepast. “Drukke plaatsen kunnen een doelwit zijn”, luidt het.

“Er verblijven veel Belgen in Barcelona op dit moment”, zegt de minister. “We hebben al contact gehad met verschillende families. In de meeste gevallen leverde dat positieve info op, maar in één geval was er heel slecht nieuws.”

Het Belgische consulaat heeft contact gehad met de familie van de vrouw uit Tongeren en het overlijden is bevestigd door de Guardia Civil.

LEES OOK. Alles wat u moet weten over de aanslag in Barcelona

Twee Belgische gewonden

Er vielen ook twee Belgische gewonden bij de aanslag in Barcelona, aldus Reynders. Een van hen raakte zwaargewond. “Mogelijk zijn het er meer, maar voorlopig hebben we niet meer informatie”, aldus de minister.

Touroperators Tui en Thomas Cook zijn nog volop bezig met het contacteren van Belgische toeristen in de regio’s rond Barcelona en Cambrils. LEES HIER MEER.

Reisadvies gewijzigd

Buitenlandse Zaken raadt Belgen in Spanje aan om waakzaam te zijn na de aanslagen in Barcelona en Cambrils van donderdagavond en -nacht. Het ministerie roept landgenoten op zijn website op om “de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen” en vraagt hen om er rekening mee te houden dat “drukbezochte plaatsen doelwit van aanslagen kunnen zijn”.

“Het is begrijpelijk dat veel Belgen de komende weken niet naar Barcelona zullen willen reizen, al gaan we het nu ook niet verbieden. We roepen onze landgenoten gewoon op om voorzichtig te zijn”, aldus Reynders.

De Belgische ambassade in Madrid en het consulaat-generaal in Barcelona staan volgens Buitenlandse Zaken in contact met de Belgische slachtoffers en de Spaanse autoriteiten.

Zeker 34 verschillende nationaliteiten

Intussen is er ook meer duidelijkheid over de nationaliteit van andere slachtoffers. Volgens de Catalaanse autoriteiten zijn er onder de 13 doden en meer dan 130 gewonden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils mensen van zeker 34 verschillende nationaliteiten. Volgens de Spaanse media is er ook een driejarig meisje onder de dodelijke slachtoffers.

De Franse autoriteiten hebben intussen laten weten dat er 26 Fransen gewond zijn geraakt. Elf van hen zijn er erg aan toe. Volgens de Spaanse krant La Vanguardia zijn er drie Duitsers onder de dodelijke slachtoffers.

Verder raakten volgens de respectievelijke autoriteiten zeker ook drie Nederlanders en drie Grieken gewond, net als iemand uit Hong Kong en vier Australiërs. Eén Australiër is volgens minister Julie Bishop nog vermist.

Andere slachtoffers komen uit Argentinië, Venezuela, Hongarije, Peru, Ierland, Cuba, Macedonië, Italië, Roemenië, Algerije en Spanje. De Spaanse autoriteiten hebben nog geen lijst bekendgemaakt met namen van slachtoffers.

De Spaanse hulpdiensten vroegen Franse, Engelse en Italiaanse tolken op sociale media om zich naar ziekenhuizen in en rond Barcelona te reppen om het personeel te helpen om de buitenlandse slachtoffers bij te staan.

Noodnummer

Het Belgische consulaat probeert de komende uren zo veel mogelijk nuttige informatie te verzamelen. Ongeruste Belgen kunnen bellen naar het noodnummer 02/501 81 11.

Corrigeer