Partijgenoten zijn met verstomming geslagen

Mombaers en Vandereyken met eigen lijst naar gemeenteraadsverkiezingen

Jos Mombaers. Foto: vrs

Tienen -

Schepen Jos Mombaers en gewezen schepen Bernard Vandereyken trekken samen naar de verkiezingen met Tienen Vooruit!. Hun partijgenoten waren met verstomming geslagen.

Het was gewezen schepen Vandereyken die een uitnodiging naar de pers verstuurde. De twee politici stellen vandaag hun nieuwe politieke beweging voor en geven tekst en uitleg. “Onder het motto Tienen Vooruit! wordt voor de verkiezingen van 2018 een lijst ingediend, die een alternatief moet bieden voor de klassieke partijen”, staat er te lezen.

Schepen Wim Bergé (CD&V) viel gisteren van zijn stoel toen we naar een reactie vroegen. “Ik weet van niets. We hadden een mondeling akkoord dat ik de tweede plaats zou innemen. Katrien Partyka zou de lijst trekken en Bernard stond op de derde plaats. Er was volgens mij geen vuiltje aan de lucht”, zegt Bergé. “Ik weet niet wat Bernard drijft.”

Ook burgemeester Parttyka reageerde gisteren vanop vakantie. “Toen in vertrok was er nog niets aan de hand, erg vreemd. Ik kan niet meer doen dan beiden succes wensen en hopen dat dit ons vernieuwingsproject voor Tienen niet in gevaar brengt.”

Ook OCMW-voorzitter Bram Delvaux (Open VLD) wist van niets toen we hem belden. Jos Mombaers was de tegenkandidaat van Delvaux om de liberale lijst in 2018 te trekken en moest de duimen leggen. Is dat één van de redenen voor zijn vertrek? “Dat zal blijken na de persconferentie. Hij zou een slechte verliezer zijn”, zegt Delvaux. “We hebben donderdagavond overleg gehad binnen de partij en komen binnenkort met een standpunt. Voor ons is dit een totale verrassing die niemand had zien aankomen.”

Vast staat dat de Tienenaren er een nieuwe lijst op de kiesbrief bijkrijgen. Het totaal staat nu op zeven. SP.A duidde onlangs de onbekende Nele Daenen als lijsttrekker aan. Marie-Claire Loozen gaat de lijst van Tienen Plus trekken. Ook die partij komt voor het eerst op. Bij CD&V trekt huidig burgemeester Katrien Partyka als lijsttrekker naar de kiezer. Ook N-VA maakte al bekend dat schepen Ine Tombeur kopvrouw wordt. En dan zijn er natuurlijk nog Groen met Tom Roovers als lijsttrekker en Open VLD met Bram Delvaux als kopman.

Wie de lijst bij het nieuwe Tienen Vooruit! zal trekken, zal eerstdaags blijken. En dan is er natuurlijk ook nog een kans dat Patrick Grootjans met een eigen lijst komt. Hij werd na de periode van onbestuurbaarheid aan de deur gezet bij SP.A en lijkt nog geen nieuw politiek onderdak te hebben gevonden. Alhoewel? Misschien is hij wel een wit konijn bij Tienen Vooruit!? Zowel Bernard Vandereyken als Jos Mombaers waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio