Sociaal woonblok Charles de l’Epéeplein na jaren wachten eindelijk af: “Dit appartement is een geschenk van bovenaf”

Sociaal woonblok Charles de l’Epéeplein na jaren wachten eindelijk af: “Dit appartement is een geschenk van bovenaf”

Ruthje Follman (83) heeft zes jaar moeten wachten, maar kan eind september definitief verhuizen naar het sociale woonblok aan het Charles de l’Epéeplein. Foto: DVH

Gent -

Tot twaalf jaar. Zo lang moesten sommigen wachten om een appartementje in het pas gerenoveerde sociale woonblok aan het Charles de l’Epéeplein te bemachtigen. Gisteren kwamen de huurders voor het eerst in het gebouw samen. “Eindelijk krijgen we een menswaardige thuis. Dat doet zo’n deugd.”

Eigenlijk mogen ze er pas in vanaf september, maar gisteren mochten de nieuwe huurders al een kijkje komen nemen in de 41 pas gerenoveerde appartementen aan het groene Charles de l’Epéeplein. En daarbij laaiden de emoties hoog op. “Dit appartement is een geschenk van boven”, zegt Ruthje Follman (83). “Zes jaar hebben we moeten wachten. Nu wonen we nog in een kleine flat die absoluut niet is aangepast aan de noden van mijn invalide echtgenoot. Hier hebben we wel alle comfort en zelfs een tuintje.”

De andere bewoners herkennen zich in het verhaal van Ruthje. Ze hebben het allemaal niet breed, maar moesten door de ellenlange wachtlijsten jarenlang op de privémarkt huren. Dat levert schrijnende toestanden op. “Ik wacht al twaalf jaar op een sociaal appartement”, zegt een feilloos opgemaakte dame die liever anoniem wilt blijven. “Voorlopig woon ik nog in een piepkleine studio. Ik heb jaren op de zetel moeten slapen omdat er simpelweg geen ruimte was voor een bed. Nu krijg ik eindelijk een menswaardige plek. Dat doet zo’n deugd.”

Asbest

Ook sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent is opgelucht, zij het om een andere reden. De renovatiewerken van het tot op de draad versleten sociale woonblok verliepen allesbehalve van een leien dakje. Omwonenden beschuldigden de aannemer zich niet aan de regels te houden en bestelden uiteindelijk zelfs een eigen asbeststudie. “De mensen hadden schrik dat er asbest zat bij het stof dat in hun tuinen terechtkwam”, zegt voorzitter Guy Reynebeau (S.PA). “Maar dat was gelukkig niet zo. We hebben de aannemer ter orde geroepen en nadien zijn er geen problemen meer geweest.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio