'Michelangelo in de Sleepstraat': kleurrijke kerk op jaar gerestaureerd

De sterren schitteren opnieuw aan het plafond van de Sint-Salvatorkerk in de Sleepstraat (kleine foto). Ook de heiligen hebben weer wat kleur. Foto: DVH

Gent - De Sint-Salvatorkerk in de Gentse Sleepstraat schittert opnieuw. Met dank aan een team restaurateurs dat bijna een jaar lang de kleurrijke muur- en plafondschilderingen van het kerkje opfristen. "Voor het blauwe hemeloppervlak hebben we wel wat grotere kwasten gebruikt. Anders waren we nog bezig."

De kerkgangers kunnen er al tijdens de wekelijkse misviering van genieten, voor de andere geïnteresseerden is het wachten tot Open Monumentendag op zondag 10 september. Wie dan de Sint-Salvatorkerk aan de Sleepstraat binnengaat, zal merken dat gouden sterren schitteren aan een helder blauw plafond, en dat de dertig meter lange stoet van heiligen, in tegenstelling tot vroeger, weer warm en kleurrijk aangekleed is. Vijf restaurateurs, af en toe bijgesprongen door extra krachten, werkten er bijna een jaar lang aan.

“Het was ook nodig”, zegt Eric Bauwens van de kerkfabriek. “Door waterinsijpeling en zoutkristallisatie sloeg het goud op de schilderingen groen uit. Ook het roet van de kaarsen berokkende schade. Eerdere pogingen tot overschilderen maakten het de restaurateurs er niet makkelijker op.”

Michelangelo van de Sleepstraat

Steven Van de Velde, één van de restaurateurs van het renovatiebedrijf Renotec kleurt ietwat rood als we hem de Michelangelo van de Sleepstraat noemen: “Het is mijn job”, zegt hij, terwijl coördinator Hugo Vandenborre hem bijspringt. “De uitdaging voor een restaurateur is niet zozeer om zelf iets te creëren. Door zijn werk goed te doen, draagt hij bij tot het behoud van het patrimonium.”

De opdracht in de Sint-Salvatorkerk bleek niet zo makkelijk. “We hebben wekenlang moeten testen welke de meest geschikte producten en methoden waren om de muurschilderingen te herstellen, want we moeten er over waken dat de kleuren niet aangetast worden”, zegt restaurateur Annelien Deboever.

“Je moet je bij de restauratie verplaatsen in het hoofd van de misganger door te kijken welke onderdelen de meeste aandacht trekken”, zegt Hugo Vandenborre. “Daar moet je het meeste werk in steken. In dit geval is dat de centrale schildering van de vijf meter hoge Verlosser (Sint-Salvator), die de stoet van 30 heiligen opwacht.”

Klus van 29 jaar

“Voor de kleine versieringen gebruikten we kleine penselen zoals die waarmee je op school schildert”, zegt restaurateur Steven Van de Velde. “Maar voor het grote blauwe hemeloppervlak waren het wel tamponeerkwasten van een iets groter formaat, anders waren we nu nog bezig.”

De muurschilderingen zijn tussen 1857 en 1862 gemaakt door de Gentenaar Theodoor Canneel, die 41 jaar lang directeur van de kunstacademie in Gent was. Toen de muurschilderingen in de Sint-Salvatorkerk klaar waren, begon hij aan een gelijkaardige opdracht in de Sint-Annakerk, een klus die 29 jaar zou duren, maar die hij niet kon afwerken. In de Sint-Salvatorkerk verwerkte Canneel een aantal Gentse heiligen, zoals Bavo en Macharius.

De restauratiewerken kostten 500.000 euro. De Vlaamse gemeenschap betaalde daarvan twee derde, de stad Gent het resterende bedrag.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio